Profesori de legislație rutieră

Profesori de legislație rutieră

Pot obţine în România Atestat de profesor de legislaţie rutieră conducătorii auto care îndeplinesc următoarele condiţii:
- sunt absolvenţi ai unei instituţii acreditate de învăţământ superior de lungă durată în specialităţile ştiinţe juridice sau tehnice;
- aibă vârsta de cel puţin 25 de ani;
- să deţină permis de conducere valabil cel puţin pentru categoria B cu o vechime de cel puţin 5 ani;
- să nu fi avut suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii 5 ani pentru consum de alcool;
- să nu fi avut anulat permisul de conducere în ultimii 5 ani;
- să fie aptă din punct de vedere medical şi psihologic pentru desfăşurarea activităţii respective;
- să nu fi fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie, ultraj, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice, viol, lipsirea de libertate în mod ilegal, luarea sau darea de mită, trafic de influenţă, trafic sau consum ilicit de droguri, dacă nu a intervenit reabilitarea sau amnistia
- să fi urmat un curs de pregătire sau perfecţionare profesională, într-un centru de pregătire şi perfecţionare profesională a personalului din domeniul transporturilor rutiere autorizat de către Ministerul Transporturilor.

Pregătirea profesională pentru obţinerea atestatului de profesor de legislaţie rutieră.

Pregătirea şi perfecţionarea profesională necesare pentru obţinerea/reînnoirea atestatului de profesor de legislaţie rutieră se face în cadrul unor centre de pregătire şi perfecţionare autorizate în condiţiile legii.
Cursul de pregătire profesională în vederea obţinerii atestatului de profesor de legislaţie rutieră va avea o durată de 90 de ore.
Durata zilnică a pregătirii profesionale nu trebuie să depăşească 6 ore.

Examinarea pentru obţinerea atestatului de profesor de legislaţie rutieră.

Examenul pentru obţinerea atestatului de profesor de legislaţie rutieră constă în următoarele probe:
     a) probă scrisă, eliminatorie, care are drept scop verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie pe drumurile publice şi cunoaşterea autovehiculului, constând într-un test tip grilă cu 60 de întrebări, a cărei durată este de 60 minute; această probă este susţinută în sistem informatic;
     b) probă orală pentru evaluarea capacităţilor psihopedagogice, care constă în prezentarea unei teme din domeniul legislaţiei rutiere şi conducerii preventive, a cărei durată este de minim 15 minute.
Pentru promovarea examenului candidatul trebuie să răspundă corect la cel puţin 54 de întrebări din testul tip grilă, iar la proba orală să obţină calificativul admis.
Întrebările care alcătuiesc testul tip grilă vor avea fiecare 4 variante posibile de răspuns, corecte putând fi niciuna, una, două, trei sau toate patru.

Reînnoirea atestatului de profesor de legislaţie rutieră se face numai în condiţiile absolvirii unui curs de perfecţionare profesională.
Cursul de perfecţionare profesională în vederea reînnoirii atestatului de profesor de legislaţie rutieră va avea o durată de 30 de ore.

PENTRU INFORMAȚII COMPLETE privind privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră, accesați următoarea pagină NORME din 3 februarie 2014 (*actualizate*)(Anexa nr. 1)*)

13 Comentarii Lasa un comentariu

Marian Apostol
Marian Apostol 19.02.2022 07:49
Bună ziua!Având Facultatea de Științe Juridice și Administative,specializarea Administrație Publică, mă pot înscrie pentru obținerea atestatului de profesor de legislație?
Cernat Andrei
Cernat Andrei 13.11.2021 15:35
Buna ziua! Cu Facultatea de Inginerie Mecanica si Electrica (Petrosani) sunt eligibil pt cursul de profesor de legislatie rutiera? Multumesc anticipat!
Admin ARR-Atestate.ro
Admin ARR-Atestate.ro 14.11.2021 19:51

Adresați această întrebare celor de la ARR. Accesați acest formular pentru a trimite acestora o solicitare scrisă - relatii_publice@arr.ro


Adi Dka
Adi Dka 04.10.2021 17:57
Bună seara,vreau să întreb dacă pot să mă înscriu la atestare profesor legislație având diploma pe care scrie Facultatea de drept-profil Ştiinte Administrative/specializarea-Administratie Publică,lungă durată 4 ani.
Admin ARR-Atestate.ro
Admin ARR-Atestate.ro 14.11.2021 19:53

Adresați această întrebare celor de la ARR. Accesați acest formular pentru a trimite acestora o solicitare scrisă - relatii_publice@arr.ro


Minciună Elvira
Minciună Elvira 07.07.2021 14:54
Bună ziua,am absolvit Fac.de Științe Juridice și științe administrative.3 ani,pot sa devin profesor de legislație,în prezent sunt instructor auto. Va mulțumesc anticipat.
Mihai Daniel
Mihai Daniel 01.10.2021 15:08
Bună ziua!
Conform cerințelor minime necesare pentru admiterea candidatului la atestarea ca profesor de legislație rutieră, acesta trebuie să dețină studii superioare de lungă durată în domeniul ingineriei sau științe juridice (absolvenții facultăților de inginerie sau de drept).
În concluzie, sunteți eligibil cf. studiilor dvs. să vă înscrieți pentru susținerea acestui atestat.
Rotaru Florin
Rotaru Florin 27.06.2020 06:55
As dori sa stiu daca se dau derogări de la îndeplinirea condițiilor de studii pentru : profesori de legislația și instructori auto.
Mihai Daniel
Mihai Daniel 01.10.2021 15:14
Bună ziua!
Nu se dau niciun fel de derogări referitoare la studii pentru aceste atestate.
Profesorul de legislație rutieră trebuie să dețină studii superioare în domeniul ingineriei sau științe juridice.
Instructorul auto trebuie să dețină studii medii finalizate, cu diplomă de bacalaureat.
Singura așa-zisă derogare o au polițiștii cu grad de ofițer care au lucrat minim 10 ani în departamentul rutier. Aceștia se pot prezenta direct la sediul ARR cu documente doveditoare ale vechimii, deîndată ce încheie orice raport de serviciu, pentru a li se emite, pe loc, atestatul de instructor auto, fără a mai susține niciun fel de examen.

Lasa un comentariu

© 2022 All rights reserved.