NORME METODOLOGICE din 30 noiembrie 2011 (*actualizate*) privind ​LEGEA TRANSPORTURILOR RUTIERE (O.G. 27 din 2011)

Capitolul V - Secţiunea 4 Efectuarea transportului rutier de persoane în trafic internaţional

Capitolul V Efectuarea transporturilor rutiere

Secţiunea 4 Efectuarea transportului rutier de persoane în trafic internaţional

Articolul 82

Transportul rutier contra cost de persoane se efectuează de către operatorii de transport rutier numai cu autobuze la bordul cărora se află, pe toată durata transportului, o copie conformă a licenţei comunitare, precum şi autorizaţia/autorizaţiile de transport internaţional sau documentul de transport corespunzător serviciilor ocazionale, după caz.

Articolul 83

Transportul rutier contra cost de persoane se poate realiza prin:
d) servicii regulate;
e) servicii regulate speciale;
f) servicii ocazionale.
V.4.1.1. Transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate

Articolul 84

(1) Transportul rutier internaţional contra cost de persoane prin servicii regulate între România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene se efectuează de operatorii de transport rutier, pe baza autorizaţiei de transport internaţional însoţită de graficele de circulaţie.
(2) În sensul alin. (1), autorizaţia de transport internaţional reprezintă documentul de transport pe baza căruia se poate efectua transportul rutier internaţional contra cost de persoane prin serviciile regulate.
(3) În calitate de autoritate de autorizare, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii prin Direcţia Generală de Reglementări în Transporturi emite autorizaţii de transport internaţional şi copii conforme ale acestora conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1073/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piaţa internaţională a serviciilor de transport cu autocarul şi autobuzul şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006, denumit în continuare Regulamentul (CE) nr. 1073/2009.
(4) Autorizaţia de transport internaţional dă dreptul operatorului de transport rutier titular să efectueze transport rutier internaţional contra cost de persoane prin servicii regulate direct sau prin intermediul operatorilor de transport rutier subcontractanţi ori prin asociere cu alţi operatori de transport rutier, pe teritoriul României, pe teritoriul statului/statelor tranzitate şi pe teritoriul statului în care se află situat celălalt capăt al traseului.
(5) Autorizaţia de transport internaţional se eliberează pe numele operatorului de transport rutier cu înscrierea, după caz, a operatorilor de transport rutier subcontractanţi sau a operatorilor de transport rutier asociaţi şi va fi însoţită pe toată durata efectuării transportului de graficul de circulaţie la efectuarea serviciului respectiv.
(6) Pentru vehiculele utilizate pentru derularea serviciului regulat respectiv se eliberează un număr de copii conforme ale autorizaţiei de transport internaţional care să permită efectuarea, în condiţii optime, a serviciului, potrivit graficului de circulaţie aprobat.
(7) În cazul operatorilor de transport rutier asociaţi, în vederea efectuării transportului rutier internaţional contra cost de persoane prin servicii regulate, autorizaţia este acordată operatorului de transport rutier care conduce operaţiunea, urmând ca celorlalţi operatori de transport rutier din cadrul asociaţiei să le fie distribuite un număr de copii conforme ale autorizaţiei, corespunzător numărului autobuzelor utilizate pentru serviciul respectiv.
(8) În cazul operatorilor de transport rutier subcontractanţi, în vederea efectuării transportului rutier internaţional contra cost de persoane prin servicii regulate, autorizaţia şi copiile conforme ale acesteia sunt acordate operatorului de transport rutier care conduce operaţiunea, urmând ca acesta să distribuie operatorilor de transport rutier subcontractanţi un număr de copii conforme corespunzător numărului autobuzelor utilizate pentru serviciul respectiv.
(9) Perioada maximă de valabilitate a autorizaţiilor de transport internaţional este de 5 ani.
(10) Modelul autorizaţiei de transport internaţional este prevăzut în anexa nr. 23 la prezentele norme metodologice.
(11) Modelul copiei conforme a autorizaţiei de transport internaţional este prevăzut în anexa nr. 24 la prezentele norme metodologiceTransportul rutier internațional contra cost de persoane prin servicii regulate între România și celelalte state membre ale Uniunii Europene se efectuează de operatorii de transport rutier, pe baza autorizației de transport internațional însoțită de graficele de circulație.
(2) În sensul alin. (1), autorizația de transport internațional reprezintă documentul de transport pe baza căruia se poate efectua transportul rutier internațional contra cost de persoane prin serviciile regulate.
(3) În calitate de autoritate de autorizare, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii prin Direcția Generală de Reglementări în Transporturi emite autorizații de transport internațional și copii conforme ale acestora conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1073/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piața internațională a serviciilor de transport cu autocarul și autobuzul și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006, denumit în continuare Regulamentul (CE) nr. 1073/2009.
(4) Autorizația de transport internațional dă dreptul operatorului de transport rutier titular să efectueze transport rutier internațional contra cost de persoane prin servicii regulate direct sau prin intermediul operatorilor de transport rutier subcontractanți ori prin asociere cu alți operatori de transport rutier, pe teritoriul României, pe teritoriul statului/statelor tranzitate și pe teritoriul statului în care se află situat celălalt capăt al traseului.
(5) Autorizația de transport internațional se eliberează pe numele operatorului de transport rutier cu înscrierea, după caz, a operatorilor de transport rutier subcontractanți sau a operatorilor de transport rutier asociați și va fi însoțită pe toată durata efectuării transportului de graficul de circulație la efectuarea serviciului respectiv.
(6) Pentru vehiculele utilizate pentru derularea serviciului regulat respectiv se eliberează un număr de copii conforme ale autorizației de transport internațional care să permită efectuarea, în condiții optime, a serviciului, potrivit graficului de circulație aprobat.
(7) În cazul operatorilor de transport rutier asociați, în vederea efectuării transportului rutier internațional contra cost de persoane prin servicii regulate, autorizația este acordată operatorului de transport rutier care conduce operațiunea, urmând ca celorlalți operatori de transport rutier din cadrul asociației să le fie distribuite un număr de copii conforme ale autorizației, corespunzător numărului autobuzelor utilizate pentru serviciul respectiv.
(8) În cazul operatorilor de transport rutier subcontractanți, în vederea efectuării transportului rutier internațional contra cost de persoane prin servicii regulate, autorizația și copiile conforme ale acesteia sunt acordate operatorului de transport rutier care conduce operațiunea, urmând ca acesta să distribuie operatorilor de transport rutier subcontractanți un număr de copii conforme corespunzător numărului autobuzelor utilizate pentru serviciul respectiv.
(9) Perioada maximă de valabilitate a autorizațiilor de transport internațional este de 5 ani.
(10) Modelul autorizației de transport internațional este prevăzut în anexa nr. 23 la prezentele norme metodologice.
(11) Modelul copiei conforme a autorizației de transport internațional este prevăzut în anexa nr. 24 la prezentele norme metodologice.

Articolul 84^1

(1) Transportul rutier internațional contra cost de persoane prin servicii regulate între România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se efectuează de operatorii de transport rutier pe baza autorizației de transport internațional însoțită de graficele de circulație.
(2) În sensul alin. (1), autorizația de transport internațional reprezintă documentul de transport pe baza căruia se poate efectua transportul rutier internațional contra cost de persoane prin serviciile regulate.
(3) În calitate de autoritate de autorizare, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin Direcția transport rutier emite autorizații de transport internațional și copii conforme ale acestora conform prevederilor Acordului comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte.
(4) Autorizația de transport internațional dă dreptul operatorului de transport rutier să efectueze transport rutier internațional contra cost de persoane prin servicii regulate direct sau prin intermediul operatorilor de transport rutier subcontractanți ori prin asociere cu alți operatori de transport rutier în cadrul unui grup, pe teritoriul României, pe teritoriul statului/statelor tranzitat(e) și pe teritoriul statului în care se află situat celălalt capăt al traseului.
(5) Autorizația de transport internațional se eliberează pe numele operatorului de transport rutier cu înscrierea, după caz, a operatorilor de transport rutier subcontractanți sau a operatorilor de transport rutier asociați din grup și va fi însoțită pe toată durata efectuării transportului de graficul de circulație la efectuarea serviciului respectiv.
(6) Pentru vehiculele utilizate pentru derularea serviciului regulat respectiv se eliberează un număr de copii conforme ale autorizației de transport internațional care să permită efectuarea, în condiții optime, a serviciului, potrivit graficului de circulație aprobat.
(7) În cazul unui grup de operatori de transport rutier, în vederea efectuării transportului rutier internațional contra cost de persoane prin servicii regulate, autorizația este acordată operatorului de transport rutier solicitant care a fost desemnat de ceilalți operatori de transport în aceste scopuri, urmând ca celorlalți operatori de transport rutier din cadrul grupului să le fie distribuite un număr de copii conforme ale autorizației, corespunzător numărului autobuzelor utilizate pentru serviciul respectiv.
(8) În cazul operatorilor de transport rutier subcontractanți, în vederea efectuării transportului rutier internațional contra cost de persoane prin servicii regulate, autorizația și copiile conforme ale acestuia sunt acordate operatorului de transport rutier care conduce operațiunea, urmând ca acesta să distribuie operatorilor de transport rutier subcontractanți un număr de copii conforme corespunzător numărului autobuzelor utilizate pentru serviciul respectiv.
(9) Perioada maximă de valabilitate a autorizațiilor de transport internațional este de 5 ani.
(10) Modelul autorizației de transport internațional este prevăzut în anexa nr. 23^1 la prezentele norme metodologice.
(11) Modelul copiei conforme a autorizației de transport internațional este prevăzut în anexa nr. 24^1 la prezentele norme metodologice.

Articolul 85

(1) Transportul rutier internaţional contra cost de persoane prin servicii regulate între România şi un stat din afara Uniunii Europene se efectuează de operatorii de transport rutier pe baza autorizaţiei de transport internaţional emisă de statul capăt de traseu sau de statul de tranzitare, în cazul în care traseul serviciului respectiv necesită tranzitarea unui stat din afara Uniunii Europene, în conformitate cu prevederile acordurilor şi convenţiilor internaţionale încheiate între România şi statul capăt de traseu precum şi între România şi statul/statele din afara Uniunii Europene tranzitate de serviciul respectiv.
(2) Pentru traseul serviciului regulat respectiv situat pe teritoriul României, Direcţia Generală Reglementări în Transporturi va elibera:
a) operatorului de transport rutier străin, partener al operatorului de transport rutier român, autorizaţia de transport internaţional, prevăzută în anexa nr. 25 la prezentele norme metodologice.
b) operatorului de transport rutier român, pentru traseul situat pe teritoriul României, autorizaţia prevăzută în anexa nr. 26 la prezentele norme metodologice, care reprezintă documentul de transport.
(3) În cazul autorizaţiei la care se face referire la alin. (1), utilizarea acesteia de către o asociaţie a operatorilor de transport rutier se face numai în conformitate cu prevederile acordurilor şi convenţiilor internaţionale încheiate de România cu statul din afara Uniunii Europene pe teritoriul căruia se găseşte capătul de traseu sau a statelor din afara Uniunii Europene tranzitate de traseul serviciului regulat respectiv.
(4) Perioada maximă de valabilitate a autorizaţiilor de transport internaţional este de 5 ani.
(5) Modelul autorizaţiei de transport internaţional având România ca ţară de tranzit este prevăzut în anexa nr. 27 la prezentele norme metodologice.

Articolul 86

Autorizaţia de transport internaţional expiră în următoarele cazuri:
a) la sfârşitul perioadei de valabilitate;
b) după 3 luni de la primirea, de către Direcţia Generală Reglementări în Transporturi, a notificării motivate din partea titularului acesteia cu privire la intenţia de a nu mai efectua serviciul respectiv;
c) după 1 lună de la primirea, de către Direcţia Generală Reglementări în Transporturi, a notificării motivate din partea titularului acesteia cu privire la intenţia de a nu mai efectua serviciul respectiv ca urmare a lipsei cererii pe piaţa transportului rutier de persoane.

Articolul 87

(1) În vederea constatării îndeplinirii condițiilor de autorizare și de efectuare a transportului rutier internațional contra cost de persoane, pentru eliberarea autorizației de transport internațional, operatorul de transport rutier va depune sau va transmite prin poștă, cu confirmare de primire, la Direcția transport rutier, un dosar care va cuprinde următoarele documente:
a) cerere de eliberare al cărei model este prevăzut astfel:
(i) în anexa nr. 28 la prezentele norme metodologice, în cazul serviciilor regulate operate între statele membre ale Uniunii Europene;
(ii) în anexa nr. 29 la prezentele norme metodologice, în cazul serviciilor regulate al căror capăt de traseu se găsește pe teritoriul unui stat din afara Uniunii Europene;
iii) în anexa nr. 29^1 la prezentele norme metodologice, în cazul serviciilor regulate al căror capăt de traseu se găsește pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord;
b) traseul și graficul de circulație propuse, cu indicarea punctelor de îmbarcare/debarcare a persoanelor;
c) schița traseului, cu indicarea punctelor de trecere a frontierelor;
d) schema de conducere care să permită controlul respectării perioadelor de conducere și de odihnă ale conducătorilor auto;
e) contractul privind efectuarea în comun a serviciului regulat internațional încheiat cu partenerul străin stabilit în statul din afara Uniunii Europene unde se află celălalt capăt al traseului, conform acordurilor și convențiilor internaționale încheiate de România cu statul respectiv; contractul se va prezenta în limba română și în limba oficială sau în una dintre limbile oficiale ale statului partenerului străin;
f) grila cu tarifele practicate;
g) copia licenței comunitare;
h) copii conforme ale licenței comunitare corespunzătoare numărului de autobuze necesar pentru efectuarea serviciului regulat.
i) declarație pe propria răspundere care să cuprindă numerele de înmatriculare ale autobuzelor pentru care se depun copiile conforme ale licenței comunitare prevăzute la lit. h) și din care să reiasă că autobuzele respective nu sunt utilizate la efectuarea transportului rutier contra cost de persoane în trafic național prin servicii regulate;
j) avizele de principiu acordate de autogări sau de autoritățile administrației publice locale pentru toate stațiile de îmbarcare/debarcare de pe teritoriul României.
(2) În cazul în care serviciul se efectuează printr-un subcontractant/asociat, cererea va fi însoțită de copia licenței comunitare a subcontractantului precum și de copii conforme ale acesteia.
(3) Direcția Generala Reglementări în Transporturi poate solicita și alte documente relevante pentru analiza cererii de autorizare.
(4) Documentele prevăzute la alin. (1) lit. b), c), d) și f) se vor prezenta și în formatul electronic solicitat de Direcția Generala Reglementări în Transporturi.

Articolul 88

În termen de maxim 4 luni de la data depunerii dosarului, Direcţia Generala Reglementări în Transporturi va transmite solicitantului decizia privitoare la cererea respectivă.

Articolul 89

(1) Direcția Generala Reglementări în Transporturi va respinge cererea de autorizare depusă în vederea efectuării transportului rutier internațional contra cost de persoane prin servicii regulate care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1073/2009, în condițiile prevăzute de acesta.
(1^1) Direcția transport rutier va respinge cererea de autorizare depusă în vederea efectuării transportului rutier internațional contra cost de persoane prin servicii regulate care fac obiectul Acordului comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte, în condițiile prevăzute de acesta.
(2) Direcția Generala Reglementări în Transporturi va respinge cererea de autorizare depusă în vederea efectuării transportului rutier internațional contra cost de persoane prin servicii regulate între România și un stat din afara Uniunii Europene în condițiile neîndeplinirii condițiilor de autorizare prevăzute de acordurile și convențiile internaționale la care România este parte.

Articolul 90

(1) Cererile de reînnoire a autorizațiilor de transport internațional sau de modificare a condițiilor de efectuare a transportului prin serviciul regulat care face obiectul Regulamentului (CE) nr. 1073/2009, vor conține propunerile de modificare și/sau perioada de valabilitate și vor fi soluționate conform prevederilor respectivului Regulament.
(1^1) Cererile de reînnoire a autorizațiilor de transport internațional sau de modificare a condițiilor de efectuare a transportului prin serviciul regulat care face obiectul Acordului comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte, vor conține propunerile de modificare și/sau perioada de valabilitate și vor fi soluționate conform prevederilor respectivului acord.
(2) Cererile de reînnoire a autorizațiilor de transport internațional sau de modificare a condițiilor de efectuare a transportului prin serviciul regulat care fac obiectul unor acorduri și convenții internaționale încheiate de România cu state din afara Uniunii Europene, vor conține propunerile de modificare și/sau perioada de valabilitate și vor fi soluționate conform prevederilor respectivelor acorduri și convenții.
(3) Autorizațiile de transport internațional modificate vor fi eliberate operatorilor de transport rutier români sub rezerva returnării vechilor autorizații în termen de 10 zile de la primirea noilor autorizații de transport internațional.

Articolul 91

(1) Graficul de circulaţie aferent unui traseu în trafic internaţional poate să prevadă mai multe puncte de îmbarcare/debarcare pe teritoriul României, dintre care unele sunt ramificaţii ale traseului respectiv, menţionate corespunzător în graficul de circulaţie.
(2) Transportul de persoane pe aceste ramificaţii se consideră ca fiind o continuare a transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate în trafic internaţional.
(3) Aceste ramificaţii ale traseului se execută cu vehicule care deţin la bord autorizaţia de transport internaţional.

Articolul 92

Autorizaţiile de transport internaţional utilizate de operatorii de transport rutier pe teritoriul României sunt valabile numai în original.
V.4.1.2. Transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale în trafic internaţional

Articolul 93

(1) Transportul rutier internaţional contra cost de persoane prin servicii regulate speciale între România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene se efectuează pe baza contractului încheiat între organizatorul serviciului şi operatorul de transport rutier, acesta reprezentând documentul de control.
(2) La bordul autobuzului, pe toată durata transportului, se va afla contractul respectiv sau o copie conformă a acestui contract.
(3) Contractul menţionat la alin. (2) trebuie să cuprindă cel puţin următoarele elemente:
a) numele organizatorului transportului şi numele operatorului de transport rutier;
b) locul de îmbarcare şi locul de debarcare a persoanelor transportate;
c) categoria persoanelor transportate;
d) data începerii serviciului respectiv şi eventual data limită de efectuare a acestui serviciu;
e) documentele din care să rezulte apartenenţa pasagerilor la categoria pentru care este autorizat serviciul de transport persoane prin servicii regulate speciale.
(3) Modelul cererii pentru transportul rutier internaţional contra cost de persoane prin servicii regulate speciale între România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene este prevăzută în anexa nr. 28 la prezentele norme metodologice.

Articolul 94

În cazul în care serviciul regulat special de transport persoane contra cost nu se efectuează pe baza contractului prevăzut la alin. (2), acest serviciu se va efectua numai pe baza autorizaţiei de transport internaţional prevăzută la art. 84 alin. (1).

Articolul 94^1

Transportul rutier internațional contra cost de persoane prin servicii regulate speciale între România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se efectuează de operatorii de transport rutier pe baza autorizației de transport internațional însoțită de graficele de circulație cu respectarea prevederilor art. 84^1 alin. (2)-(11).

Articolul 95

(1) Transportul rutier internaţional contra cost de persoane prin servicii regulate speciale între România şi un stat din afara Uniunii Europene se efectuează de operatorii de transport rutier pe baza autorizaţiilor de transport internaţional emise de statele capăt de traseu şi de statul de tranzitare, în cazul în care traseul serviciului respectiv necesita tranzitarea unui stat din afara Uniunii Europene.
(2) În sensul alin. (1), autorizaţia de transport internaţional reprezintă documentul de transport pe baza căruia se poate efectua transportul rutier internaţional contra cost de persoane prin serviciile regulate speciale.
(3) Pentru serviciul respectiv, Direcţia Generala Reglementari în Transporturi va solicita autorităţilor competente din statul în care se găseşte celălalt capăt de traseu precum şi autorităţilor competente ale statelor tranzitate, dacă este cazul, acordarea autorizării convenite pentru derularea acestor servicii.
(4) În cazul în care serviciul respectiv se efectuează cu tranzitarea unui stat membru al Uniunii Europene, tranzitul respectiv se efectuează pe baza documentului de control menţionat la art. 93 alin. (1).

Articolul 96

(1) În vederea constatării îndeplinirii condițiilor de autorizare și efectuare a transportului rutier internațional contra cost de persoane prin servicii regulate speciale între România și un stat din afara Uniunii Europene, pentru eliberarea autorizației de transport internațional, operatorul de transport rutier va depune sau va transmite prin poștă, cu confirmare de primire, la Direcția Generală Reglementări în Transporturi un dosar care va cuprinde următoarele documente:
a) cererea de eliberare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 29 la prezentele norme metodologice;
a^1) cererea de eliberare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 29^1 la prezentele norme metodologice, în cazul serviciilor regulate speciale al căror capăt de traseu se găsește pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord;
b) traseul şi graficul de circulaţie propuse, cu indicarea punctelor de îmbarcare/debarcare a persoanelor;
c) schiţa traseului, cu indicarea punctelor de trecere a frontierelor;
d) schema de conducere care să permită controlul respectării perioadelor de conducere şi de odihnă ale conducătorilor auto;
e) contractul prevăzut la art. 93 alin. (2);
f) copia licenţei comunitare;
g) copii conforme ale licenţei comunitare corespunzătoare numărului de autobuze necesar pentru efectuarea serviciului regulat special.
(2) Documentele prevăzute la alin. (1) lit. b), c) şi d) se vor prezenta şi în formatul electronic solicitat de Direcţia Generală Reglementări în Transporturi.

Articolul 97

(1) Direcția transport rutier va transmite solicitări în vederea autorizării acestui serviciu, în conformitate cu prevederile Regulamentului 1.073/2009, ale Acordului comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte, sau ale acordurilor și convențiilor internaționale încheiate între România și statele din afara Uniunii Europene, după caz.
(2) Deciziile asupra autorizării operatorilor de transport rutier români vor fi luate de autoritățile competente ale statelor de autorizare, în termenele prevăzute în Regulamentul 1.073/2009, în Acordul comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte, sau în acordurile și convențiile internaționale încheiate între România și celelalte state, după caz.

Articolul 98

(1) Dosarul depus la Direcția Generala Reglementări în Transporturi în vederea autorizării efectuării transportului rutier internațional contra cost de persoane prin servicii regulate speciale între România și un stat din afara Uniunii Europene, se respinge în următoarele cazuri:
a) dacă solicitantul nu dispune de numărul de autobuze și copii conforme ale licenței comunitare, necesare derulării transportului pe traseul solicitat, conform contractului încheiat cu beneficiarul;
b) dacă în trecut solicitantul nu a respectat legislația națională sau internațională privind transportul rutier și în special condițiile și cerințele privind autorizațiile pentru serviciile de transport rutier internațional contra cost de persoane sau a comis încălcări foarte grave/grave ale legislației privind siguranța rutieră, în special cu privire la reglementările aplicabile vehiculelor și perioadelor de odihnă și de conducere ale conducătorilor auto;
c) dacă prin atribuirea traseului respectiv se încalcă prevederile acordurilor bilaterale încheiate între România și statele pe teritoriul cărora se află traseul.
(1^1) Direcția transport rutier va respinge cererea de autorizare depusă în vederea efectuării transportului rutier internațional contra cost de persoane prin servicii regulate speciale care fac obiectul Acordului comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte, în condițiile prevăzute de acesta.
(2) În cazul respingerii cererii, decizia va cuprinde menționarea motivelor care au stat la baza acesteia.

Articolul 99

(1) După obţinerea autorizaţiilor de transport internaţional de la statul din afara Uniunii Europene unde este situat celălalt capăt de traseu, precum şi a autorizaţiilor de la statele tranzitate, Direcţia Generala Reglementări în Transporturi va elibera aceste autorizaţii operatorului de transport rutier român.
(2) Concomitent cu autorizaţiile de transport internaţional prevăzute la alin. (1), Direcţia Generala Reglementări în Transporturi va elibera operatorului de transport rutier român şi autorizaţia de transport internaţional pentru traseul serviciului regulat special respectiv situat pe teritoriul României, prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. b).
(3) Autorizaţia de transport internaţional de persoane prin servicii regulate speciale se eliberează pe o perioadă de maximum 5 ani.
(4) Autorizaţia este nominală, nu este transmisibilă şi va fi însoţită pe toată durata efectuării traseului de graficul de circulaţie al acesteia în original.

Articolul 100

(1) Cererile de reînnoire a autorizaţiilor de transport internaţional sau de modificare a condiţiilor de efectuare a transportului prin serviciul care face obiectul autorizaţiei vor conţine propunerile de modificare şi/sau perioada de valabilitate şi vor fi soluţionate cu acceptul autorităţilor competente care au emis respectivele autorizaţii de transport internaţional.
(2) Cererile de reînnoire/modificare a autorizaţiilor de transport internaţional vor fi soluţionate cu respectarea prevederilor art. 96.
(3) Autorizaţiile de transport internaţional modificate se eliberează operatorilor de transport rutier români sub rezerva returnării vechilor autorizaţii în termen de 10 zile de la primirea noilor autorizaţii de transport internaţional.
V.4.1.3. Transportul rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale în trafic internaţional.

Articolul 101

(1) Pentru efectuarea transportului rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale, operatorul de transport rutier român are obligația de a deține la bordul vehiculului, pe toată durata transportului, copia conformă a licenței comunitare, precum și documentul de transport.
(2) În sensul alin. (1), prin document de transport se înțelege, după caz:
a) documentul de control prevăzut în anexa nr. 30 la prezentele norme pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale efectuate pe teritoriul Uniunii Europene;
b) documentul de control prevăzut de Acordul INTERBUS pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale liberalizate efectuate între România și state din afara Uniunii Europene sau care tranzitează state din afara Uniunii Europene;
c) autorizația pentru serviciul ocazional neliberalizat;
d) documentul de control prevăzut de acordurile și convențiile internaționale pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale, în cazul statelor nesemnatare ale Acordului INTERBUS.
e) documentul de control prevăzut în anexa nr. 30^1 la prezentele norme pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale furnizate în temeiul art. 475 alin. (6) și (7) din Acordul comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte. Documentul de control este format din foi de parcurs detașabile, în două exemplare, legate în carnete de 25 de file numerotate consecutiv de la 1 la 25. Foile de parcurs se completează în dublu exemplar de către operatorul de transport rutier pentru fiecare călătorie înainte de începerea acesteia.
(3) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va afișa pe pagina proprie de internet lista țărilor semnatare ale Acordului INTERBUS.
(4) Suplimentar față de documentul de transport, în cazul transportului rutier internațional contra cost de persoane prin servicii ocazionale, la bordul autobuzului trebuie să se afle:
a) abrogată;
b) contractul de închiriere sau de leasing în original ori copia conformă cu originalul, în cazul în care autobuzul este deținut cu contract de închiriere sau de leasing;
c) actul prin care se dovedește dreptul de muncă în România, în cazul conducătorilor auto cetățeni ai statelor nemembre ale Uniunii Europene;
d) asigurarea pentru persoanele transportate și bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad în sarcina operatorului de transport rutier, în copie;
e) certificatul de competență profesională al conducătorului auto, valabil pentru tipul de transport efectuat.

Articolul 102

(1) Documentele de control prevăzute la art. 101 alin. (2) lit. a), b) și e) se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., la cerere, după prezentarea documentului de plată a tarifului de eliberare.
(2) Autorizațiile pentru serviciile ocazionale neliberalizate prevăzute la art. 101 alin. (2) lit. c) pentru efectuarea transportului rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale pe teritoriul statelor semnatare ale Acordului INTERBUS cât și pe teritoriul statelor unde s-au convenit astfel de autorizații, în conformitate cu prevederile acordurile și convențiile internaționale la care România este parte, se eliberează de către Direcția Generală Reglementări în Transporturi.

Articolul 103

În situaţia în care operatorul de transport rutier va efectua excursii locale în cadrul unui serviciu internaţional ocazional de transport persoane, acesta va completa corespunzător documentul de control.

Articolul 104

(1) Autorizaţia de transport internaţional având România ca ţară de tranzit sau destinaţie, necesare efectuării unui transport de persoane prin servicii ocazionale pentru operatorii de transport rutier străini având sediul în statele din afara Uniunii Europene, se acordă în condiţiile şi în termenele prevăzute de acordurile şi convenţiile internaţionale la care România este parte, de către Direcţia Generală Reglementări în Transporturi.
(2) Autorizaţia de transport internaţional prevăzute la alin. (1) trebuie să se afle la bordul autobuzului pe toată durata efectuării transportului, fiind valabilă numai în original.
(3) Modelul autorizaţiei de transport internaţional având România ca ţară de tranzit, eliberată unui operator de transport rutier dintr-un stat nesemnatar al Acordului INTERBUS, este prevăzut în anexa nr. 31 la prezentele norme metodologice.
(4) Modelul autorizaţiei de transport internaţional având România ca ţară de tranzit, eliberată unui operator de transport rutier dintr-un stat semnatar al Acordului INTERBUS, este prevăzut în anexa nr. 32 la prezentele norme.
(5) Modelul autorizaţiei de transport internaţional având România ca ţară de destinaţie, eliberată unui operator de transport rutier dintr-un stat nesemnatar al Acordului INTERBUS, este prevăzut în anexa nr. 33 la prezentele norme.
(6) Modelul autorizaţiei de transport internaţional având România ca ţară de destinaţie, eliberată unui operator de transport rutier dintr-un stat semnatar al Acordului INTERBUS, este prevăzut în anexa nr. 34 la prezentele norme.
(7) Modelul autorizaţiei pentru derularea unui serviciu ocazional neliberalizat, valabilă în traficul direct şi tranzit pe teritoriul României, pentru statele din afara Uniunii Europene cu care s-au protocolat astfel de autorizaţii este prevăzut în anexa nr. 35 la prezentele norme.
V.4.1.4. Transportul rutier contra cost de persoane în regim de cabotaj.

Articolul 105

(1) Operațiunile de transport rutier contra cost în regim de cabotaj autorizate pe teritoriul României sunt prevăzute la art. 15 din Regulamentului (CE) nr. 1073/2009.
(2) În cazul operațiunilor de cabotaj efectuate sub forma serviciilor regulate speciale, suplimentar față de documentul de control prevăzut la art. 93 alin. (1), în scopul evidenței lunare a acestor operațiuni, se completează documentul de control prevăzut la art. 101 alin. (2) lit. a).
(3) În cazul operațiunilor de cabotaj efectuate sub forma serviciilor ocazionale, se completează documentul de control prevăzut la art. 101 alin. (2) lit. a).
(4) În cazul operațiunilor de cabotaj efectuate sub forma serviciilor ocazionale temporare pe insula Irlanda, se completează documentul de control prevăzut la art. 101 alin. (2) lit. e).

Articolul 106

(1) Documentul de control prevăzut la art. 105 alin. (2)-(4) se eliberează operatorului de transport rutier de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. după prezentarea documentului de plată a tarifului de eliberare.
(2) Originalul documentelor completate și utilizate se înapoiază de către operatorul de transport rutier Autorității Rutiere Române - A.R.R., în conformitate cu procedurile stabilite de aceasta, în termen de 30 de zile de la utilizarea acestora.

Articolul 107

Operaţiunile de transport rutier contra cost de în regim de cabotaj pe teritoriul statelor din afara Uniunii Europene sunt interzise dacă acordurile şi convenţiile internaţionale la care România este parte, nu prevăd altfel.

Articolul 108

(1) Transportul rutier internaţional în cont propriu de persoane se efectuează de către o întreprindere de transport rutier în cont propriu numai dacă întreprinderea:
a) este titulară a unui certificat de transport în cont propriu eliberat de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.;
b) deţine câte o copie conformă a certificatului de transport în cont propriu pentru fiecare din autobuzele deţinute şi utilizate;
c) deţine certificatul prevăzut la art. 5 alin. (5) din Regulamentul nr. 1073/2009, al cărui model este prezentat în anexa nr. 36 la prezentele norme;
d) derulează acest transport cu respectarea acordurilor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte, în cazul în care acest transport este efectuat pe teritoriul unui stat din afara Uniunii Europene.
(2) Pe toată durata transportului, la bordul autobuzului se va afla o copie conformă a certificatului de transport în cont propriu, precum şi tabelul cuprinzând numele persoanelor transportate, semnat şi ştampilat de către reprezentantul legal al întreprinderii de transport rutier în cont propriu.

Articolul 109

(1) În cazul efectuării transportului rutier în cont propriu, persoanele transportate trebuie să fie angajaţii întreprinderii de transport rutier în cont propriu.
(2) Calitatea de angajat al întreprinderii se dovedeşte prin legitimaţia de serviciu, valabilă.

Articolul 110

Suplimentar față de documentele prevăzute la art. 108 alin. (2), la bordul autobuzului trebuie să se mai afle:
a) abrogată;
b) contractul de leasing în original sau copia conformă cu originalul, în cazul în care vehiculul rutier este deținut cu contract de leasing;
c) actul prin care se dovedește dreptul de muncă în România, în cazul conducătorilor auto cetățeni ai statelor nemembre ale Uniunii Europene;
d) asigurarea pentru persoanele transportate și bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad în sarcina întreprinderii de transport rutier în cont propriu, în copie;
e) certificatul de competență profesională al conducătorului auto, valabil pentru tipul de transport efectuat.

Articolul 111

Certificatul prevăzut la art. 108 alin. (1) lit. c) se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. la solicitarea întreprinderii de transport rutier în cont propriu, pe baza cererii al cărei model este prezentat în anexa nr. 37 la prezentele norme, şi a dovezii plaţii în contul Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., a tarifului pentru eliberarea certificatului respectiv.

Articolul 112

(1) Întreprinderile de transport rutier în cont propriu cu sediul într-un stat membru al Uniunii Europene pot efectua transport rutier de persoane în cont propriu pe teritoriul României, pe baza certificatului prevăzut la art. 5 alin. (5) din Regulamentul nr. 1073/2009.
(2) Întreprinderile de transport rutier în cont propriu cu sediul într-un stat din afara Uniunii Europene pot efectua transport rutier de persoane în cont propriu pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile acordurilor şi convenţiilor la care România este parte.

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont
CUPRINS
​Capitolul I Dispoziţii generale Capitolul II Registrul electronic naţional al operatorilor de transport rutier, Registrul electronic naţional al întreprinderilor de transport rutier în cont propriu şi Registrul electronic naţional al întreprinderilor autorizate ​Capitolul III Accesul la activitatea de transport rutier ​Capitolul IV Accesul la piaţa transportului rutier ​Capitolul V Efectuarea transporturilor rutiere - Secţiunea 1 Efectuarea transportului rutier naţional de mărfuri Capitolul V - Secţiunea 2 Efectuarea transportului rutier internaţional de mărfuri Capitolul V - Secţiunea 3 Efectuarea transportului rutier naţional de persoane Capitolul V - Secţiunea 4 Efectuarea transportului rutier de persoane în trafic internaţional Capitolul VI Activităţi conexe transportului rutier ​Capitolul VII Obligaţiile întreprinderilor de transport în cont propriu, a operatorilor de transport şi a operatorilor economici care efectuează activităţi conexe transportului rutier Capitolul VII - Secţiunea 2 Obligaţiile operatorilor de transport Capitolul VII - Secţiunea 2^1 Obligaţiile întreprinderilor de transport în cont propriu şi ale operatorilor de transport Capitolul VII - Secţiunea 2^2 Obligaţiile întreprinderilor autorizate Capitolul VII - Secţiunea 3 Obligaţiile conducătorilor auto Capitolul VII - Secţiunea 4 Obligaţiile operatorilor economici care efectuează activităţi conexe transportului rutier ​Capitolul VIII Inspecţia şi controlul transporturilor rutiere, activităţilor conexe acestora, a condiţiilor de siguranţă rutieră şi protecţia mediului ​Capitolul IX Dispoziţii finale şi tranzitorii

© Copyright ARR Atestate 2024. Toate drepturile rezervate.