(1) Transportul rutier contra cost de persoane se efectuează de către operatorii de transport rutier numai cu autobuze la bordul cărora se află, pe toată durata transportului, o copie conformă a licenţei comunitare, precum şi licenţa de traseu sau documentul de transport corespunzător serviciilor ocazionale, după caz.
(2) Abrogat.
Transportul rutier în trafic judeţean/interjudeţean al elevilor prevăzuţi la art. 84 alin. (1)-(3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se efectuează cu autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute de către unităţile de învăţământ, autorităţile administraţiei publice locale şi/sau operatorii de transport rutier, după caz, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Transportul rutier contra cost de persoane se poate realiza prin:
a) servicii regulate;
b) servicii regulate speciale;
c) servicii ocazionale.
V.3.1.1 Transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate
(1) Transportul rutier contra cost de persoane prin serviciile regulate se poate efectua numai pe baza programului de transport şi a licenţei de traseu eliberată de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
(2) În sensul alin. (1), licenţa de traseu reprezintă documentul de transport pe baza căruia se poate efectua transportul rutier naţional contra cost de persoane prin servicii regulate.
(3) În cazul transportului rutier interjudeţean contra cost de persoane prin servicii regulate, licenţa de traseu se eliberează pentru fiecare cursă, iar în cazul transportul rutier judeţean contra cost de persoane prin servicii regulate licenţa de traseu se eliberează pentru fiecare traseu.
(4) Modelul licenţei de traseu este prevăzut în anexa nr. 16 la prezentele norme metodologice, iar modelul graficului de circulaţie al acesteia este prevăzut în anexa nr. 17 la prezentele norme metodologice.
(5) Pe versoul licenţei de traseu Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va înscrie, la capacitatea autobuzului, capacitatea prevăzută în programul de transport pentru cursa respectivă.
(1) Transportul rutier interjudețean contra cost de persoane prin servicii regulate se poate efectua de către operatorii de transport rutier numai în condițiile în care aceștia dețin licență de traseu valabilă pentru cursa respectivă așa cum aceasta este prevăzută în programul de transport.
(2) Licența de traseu este valabilă numai însoțită de graficul de circulație pe toată durata efectuării transportului și numai dacă plecarea de la capătul de traseu s-a făcut în ziua și la ora prevăzute în respectivul grafic de circulație.
(3) Autobuzul pentru care s-a emis licența de traseu poate fi înlocuit cu un alt autobuz care are aceeași capacitate cu cea prevăzută în programul de transport pentru cursa respectivă și care întrunește cel puțin același punctaj cu al autobuzului, pentru care a fost eliberată licența de traseu.
(4) Abrogat.
(5) Abrogat.
(5^1) Abrogat.
(6) Pe perioada înlocuirii, se va asigura existența la bordul autobuzului a licenței de traseu.
(7) Operatorul de transport rutier poate face înlocuirea autobuzului cu notificarea prealabilă a Autorității Rutiere Române - A.R.R., utilizând raportarea on-line accesibilă pe site-ul acestei instituții, care operează modificarea în sistemul informatic.
(8) Suplimentarea unei curse se poate face numai în situaţia în care autobuzul utilizat în baza licenţei de traseu are capacitate insuficientă pentru preluarea tuturor persoanelor aflate la capătul de traseu.
(9) Suplimentarea cursei prevăzută la alin. (8) se va face cu respectarea graficului de circulaţie aferent licenţei de traseu, asigurându-se existenţa la bordul autobuzului a licenţei de traseu în copie, ştampilată şi semnată de către administratorul operatorului de transport, având înscris în mod expres: "Subsemnatul ............................., declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale privind falsul în declaraţii, că prezentul act este conform cu originalul".
(10) Abrogat.
(1) Proiectul programului de transport interjudețean se întocmește de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. și se publică conform art. 59 alin. (1). Cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de prima zi prevăzută în calendarul primei ședințe de atribuire se stabilește forma finală a programului de transport interjudețean, care se afișează pe site-ul instituției.
(1^1) Valabilitatea programului de transport interjudețean este de 74 de luni.
(1^2) De la data de 1 iulie 2019, valabilitatea programului de transport interjudețean este de 60 de luni.
(2) Prin programul de transport interjudeţean se stabilesc traseele, graficele de circulaţie, numărul autobuzelor necesare şi capacitatea minimă de transport a acestora, precum şi autogările şi staţiile publice.
(3) În condiţiile în care capacitatea autogărilor este depăşită (număr de plecări/sosiri, staţionări la peron) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. solicită consiliilor locale, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucureşti, stabilirea unor staţii publice pentru amplasarea capetelor de traseu şi/sau a opririlor în tranzit.
(4) Abrogat.
(5) În perioada de valabilitate a programului de transport interjudeţean, în cazul în care se înfiinţează o autogară într-o localitate în care nu a existat autogară la data eliberării licenţei de traseu pentru cursa respectivă sau în cazul în care se desfiinţează o autogară într-o localitate, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va modifica în mod corespunzător graficelede circulaţie, cele deţinute de operatorul de transport până la efectuarea modificării devenind nule.
(6) În perioada de valabilitate a programului de transport interjudeţean, în cazul în care sunt impuse restricţii de circulaţie de către administratorul drumului pe anumite tronsoane de drum, graficele de circulaţie şi/sau capacitatea de transport prevăzută în programul de transport interjudeţean se pot/poate modifica temporar, de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., până la ridicarea restricţiei.
(1) I.S.C.T.R. va controla şi monitoriza activitatea de transport rutier contra cost de persoane prin servicii regulate, datele rezultate fiind înregistrate în Registrul electronic naţional al operatorilor de transport rutier.
(2) Abrogat.
(1) Cursele de pe traseele cuprinse în programul de transport interjudețean se atribuie solicitantului/solicitanților care obține/obțin cel mai mare punctaj acordat pentru vechimea parcului de autobuze, prin Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naționale, operat de instituția cu atribuții în acest sens conform prevederilor legale.
(2) Condițiile care trebuie îndeplinite de către operatorul de transport rutier pentru a-i fi admisă solicitarea de participare la atribuirea electronică a curselor de pe traseele cuprinse în programul de transport interjudețean, punctele acordate pentru vechimea parcului de autobuze și metodologia de calcul pentru punctajul acordat sunt prevăzute în anexa nr. 18.
(3) Instituția care operează și gestionează conform prevederilor legale Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naționale verifică îndeplinirea condițiilor de admitere a solicitării de participare la atribuirea electronică și aplică metodologia de calcul pentru punctajul acordat operatorilor de transport rutier, în cazul atribuirii curselor de pe traseele cuprinse în programul de transport interjudețean, acestea fiind prevăzute în anexa nr. 18.
(4) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va transmite printr-un canal VPN securizat instituției care operează și gestionează conform prevederilor legale Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naționale următoarele informații:
(i) programul de transport interjudețean/lista curselor care urmează să fie atribuite, după caz, în formatul agreat;
(ii) lista tuturor operatorilor de transport persoane, cu indicarea celor care au depus certificate de atestare fiscală și a celor care înregistrează obligații restante la bugetul centralizat al statului;
(iii) lista autobuzelor pentru care operatorii de transport dețin copii conforme în termen de valabilitate;
(iv) perioada de deținere neîntreruptă a licenței de traseu/autorizației de transport internațional de către operatorii de transport, din ultimii 5 ani, prin raportare la data de referință, anul de fabricație al vehiculelor deținute de operatorii de transport rutier și valabilitatea certificatului de clasificare pe categorii al autobuzelor dotate cu instalație de aer condiționat.(5) Direcția transport rutier transmite către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., la solicitarea acesteia, situația operatorilor de transport rutier care au deținut autorizație de transport internațional 3 ani consecutivi în ultimii 5 ani, prin raportare la data de referință.
Abrogat.
(1) Cu cel puțin 150 de zile înainte de expirarea valabilității programului de transport interjudețean, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. afișează pe site-ul instituției proiectul de program de transport și calendarul atribuirii electronice în Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naționale.
(1^1) Calendarul unei atribuiri electronice în Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naționale, operat și gestionat de instituția cu atribuții în acest sens conform prevederilor legale, va cuprinde cel puțin următoarele informații:
(i) data introducerii programului de transport interjudețean în Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naționale de către instituția care operează și gestionează acest sistem, care reprezintă data de referință prevăzută la pct. 5 din anexa nr. 18;
(ii) data transmiterii informațiilor prevăzute la art. 57 alin. (4) de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. instituției care operează și gestionează Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naționale;
(iii) perioada de 3 zile calendaristice pentru corectarea/ completarea eventualelor erori/omisiuni;
(iv) perioada de 5 zile calendaristice pentru depunerea solicitărilor în Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naționale;
(v) perioada de 10 zile calendaristice pentru evaluarea solicitărilor depuse în Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naționale de către instituția care operează și gestionează acest sistem;
(vi) data ședinței de atribuire electronică și a publicării rezultatelor pentru asigurarea transparenței de către instituția care operează și gestionează Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naționale;
(2) Abrogat.
(3) Cursele de pe traseele cuprinse în programul de transport interjudețean care nu au fost solicitate sau atribuite la prima ședință de atribuire fac obiectul unei a doua ședințe și, după caz, unei a treia ședințe de atribuire prin Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naționale operat de instituția cu atribuții în acest sens, conform calendarului publicat pe site-ul Autorității Rutiere Române - A.R.R.
(4) Pe perioada de valabilitate a programului de transport interjudețean, în primele 15 zile ale fiecărui trimestru, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. poate acorda cursa prin eliberarea licenței de traseu, fără respectarea prevederilor de la pct. 1 lit. c) din anexa nr. 18, în baza cererii depuse la A.R.R. de oricare solicitant, operator de transport rutier de persoane, în următoarele cazuri:
a) pentru cursele de pe traseele cuprinse în programul de transport care nu au fost solicitate sau atribuite în conformitate cu prevederile alin. (3);
b) pentru o cursă cuprinsă în programul de transport interjudețean care a fost atribuită in conformitate cu prevederile alin. (3) și la care titularul/toți titularii licenței de traseu a/au renunțat la licență;
c) pentru o cursă cuprinsă în programul de transport interjudețean care a fost atribuită în conformitate cu prevederile alin. (3) și pentru care s-a aplicat măsura retragerii licenței de traseu pentru titular/toți titularii, măsură rămasă definitivă.
(5) Abrogat.
Solicitările depuse de operatorii de transport rutier în Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naționale vor fi respinse de instituția care operează și gestionează acest sistem conform prevederilor legale, în următoarele cazuri:
a) au depășit termenul prevăzut în calendarul atribuirii pentru depunerea solicitărilor;
b) când operatorul de transport rutier nu deține autobuze suficiente pentru a efectua cursele pentru care a depus opțiuni;
c) când operatorul de transport rutier nu deține copii conforme ale licenței comunitare, valabile la data depunerii opțiunii, suficiente pentru a efectua cursele pentru care a depus opțiuni;
d) când cursele pentru care s-au depus opțiuni nu pot fi efectuate cu același autobuz sau aceleași autobuze nominalizate în solicitare din cauza suprapunerii graficelor de circulație;
e) când graficele de circulație aferente curselor nu permit efectuarea transportului cu autobuzul nominalizat în solicitare, deoarece prin parcurgerea distanței dintre locul de sosire dintr-o cursă și locul de plecare în următoarea cursă, cu o viteză de deplasare de 50 km/oră, se depășește ora de plecare în cursa care va urma.
f) când operatorul de transport rutier nu are experiență similară în domeniul transportului de persoane prin servicii regulate, aceasta fiind definită la pct. 2 din anexa nr. 18.
(1) În perioada de valabilitate, programul de transport interjudețean poate fi modificat trimestrial de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., în calitate de organism specializat al Ministerului Transporturilor, la datele stabilite de aceasta și publicate pe site-ul propriu, în baza unor solicitări ale operatorilor de transport rutier, ale consiliilor locale, ale consiliilor județene sau ale reprezentanților colectivităților locale, depuse în perioada și conform precizărilor stabilite de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. și publicate pe site-ul instituției, în următoarele cazuri:
a) înlocuirea de autogări în localitățile prevăzute în graficul de circulație;
b) eliminarea de stații/autogări din localitățile de tranzit prevăzute în graficul de circulație în condițiile în care această solicitare nu duce la posibilitatea de deviere a cursei față de parcursul traseului inițial. Eliminarea unei autogări dintr-o localitate de tranzit presupune eliminarea tuturor stațiilor din localitatea respectivă care sunt prevăzute în graficul de circulație;
c) modificarea zilelor din săptămână în care este efectuată cursa și/sau a perioadei de efectuare a cursei într-un an calendaristic în sensul reducerii acestora;
d) modificarea capacității de transport.
(2) Pentru cazurile prevăzute la alin. (1), dacă pe cursa respectivă există mai mulți operatori de transport deținători de licență de traseu, trebuie să existe solicitări identice de la toți operatorii de transport rutier aflați în această situație.
(3) Graficul de circulație, anexa la licența de traseu deținută de operatorul de transport pentru cursa respectivă până la data efectuării modificării, devine nul după efectuarea modificării în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) și c).
Eliberarea licenţei de traseu şi a graficului de circulaţie anexă la aceasta se face de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., în baza dreptului de efectuare obţinut ca urmare a rezultatelor stabilite de instituţia care operează conform prevederilor legale Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale, sentinţelor emise de instanţele de judecată competente sau în alte cazuri prevăzute de legislaţie.
În cazul în care operatorul de transport rutier căruia i s-a atribuit o cursă nu se prezintă la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. în vederea solicitării eliberării licenţei de traseu în termen de 5 zile de la data şedinţei de atribuire sau în cazul în care nu a ridicat licenţa de traseu în termen de 15 zile de la data solicitării, cursa respectivă va fi atribuită următorului operator de transport rutier clasat la şedinţa de atribuire.
(1) Abrogat.
(2) În cazul traseelor cuprinse în programul de transport judeţean, perioada de valabilitate a licenţei de traseu nu poate depăşi data expirării acestuia.
(3) În cazul curselor/traseelor cuprinse în programul de transport interjudeţean, perioada de valabilitate a licenţei de traseu nu poate depăşi data expirării acestuia.
(1) Licența de traseu se eliberează după prezentarea de către operatorul de transport rutier a documentului de plată a tarifului de eliberare.
(2) Licența de traseu este documentul nominal al operatorului de transport rutier, nefiind transmisibilă, cu excepția cazului în care transferul acesteia operează în temeiul unor proceduri de fuziune, divizare sau majorare de capital social prin aport în natură, realizate în conformitate cu dispozițiile Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Operatorul de transport care preia licența de traseu ca urmare a procedurilor de fuziune, divizare sau aport la capitalul social prevăzute la alin. (1) este obligat să o predea Autorității Rutiere Române - A.R.R. spre schimbare, cu achitarea tarifului aferent.
(4) Operatorul de transport prevăzut la alin. (3) poate să nominalizeze un alt autobuz decât cel existent, pe cursa respectivă, în sistemul informatic al Autorității Rutiere Române - A.R.R.
(5) Autobuzul prevăzut la alin. (4) poate fi nominalizat în condițiile în care are aceeași capacitate și întrunește cel puțin același punctaj cu al autobuzului în baza căruia a fost eliberată licența de traseu respectivă.
Renunțarea la licența de traseu aferentă se poate face la cererea operatorului de transport rutier. Cererea se depune la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. cu 30 de zile înainte de încetarea efectuării cursei. Licența de traseu și graficul de circulație aferent cursei pentru care s-a formulat cererea de renunțare se depun de către operatorul de transport la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. în prima zi lucrătoare de după expirarea acestei perioade.
Articolul 66^1
(1) Suspendarea efectuării unei curse interjudețene se poate face de către operatorul de transport rutier deținător de licență de traseu pe respectiva cursă, numai în cazul unor situații de forță majoră/stare de alertă/stare de urgență.
(2) Suspendarea poate fi prelungită cu maximum 90 de zile de la data expirării situațiilor prevăzute la alin. (1), cu notificarea prealabilă a Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.
În cazul în care operatorului de transport rutier i s-a retras licența de traseu pentru o cursă sau a renunțat la licența de traseu pentru efectuarea unei curse, acestuia nu i se vor mai acorda curse pe traseul respectiv, pe toată perioada de valabilitate a programului de transport.
V.3.1.2 Transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale
(1) Transportul rutier interjudețean contra cost de persoane prin servicii regulate speciale se efectuează de către operatorii de transport rutier pe baza licenței de traseu eliberate de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
(2) În sensul alin. (1), licența de traseu reprezintă documentul de transport pe baza căruia se poate efectua transportul rutier național contra cost de persoane prin serviciile regulate speciale.
(1) Transportul rutier interjudețean contra cost de persoane prin servicii regulate speciale poate fi efectuat de către operatorii de transport rutier care au încheiat un contract cu un beneficiar care poate fi operator economic, unitate de învățământ sau unitate militară, în vederea efectuării transportului următoarelor categorii de personal:
a) angajați transportați între domiciliu și locul de muncă;
b) elevii și studenții transportați spre și dinspre instituțiile de învățământ;
c) militarii și familiile acestora transportați între domiciliu și unitatea militară.
(2) Abrogat.
Suplimentar față de documentul de transport, în cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale, la bordul autobuzului trebuie să se mai afle:
a) contractul încheiat cu beneficiarul transportului sau copia conformă cu originalul a acestuia;
b) documentele din care să rezulte apartenența pasagerilor la categoria pentru care este licențiat serviciul de transport persoane prin servicii regulate speciale;
c) abrogată;
d) contractul de închiriere sau de leasing în original ori copie conformă cu originalul, în cazul în care autobuzul este deținut cu contract de închiriere sau leasing;
e) actul prin care se dovedește dreptul de muncă în România, în cazul conducătorilor auto cetățeni ai statelor nemembre ale Uniunii Europene;
f) asigurarea pentru persoanele transportate și bagajele acestora, pentru riscuri de accidente ce cad în sarcina operatorului de transport rutier, în copie;
g) certificatul de competență profesională al conducătorului auto, valabil pentru tipul de transport efectuat.
(1) În vederea obținerii unei licențe de traseu pentru efectuarea transportului rutier interjudețean contra cost de persoane prin servicii regulate speciale, operatorul de transport rutier va depune sau va transmite prin poștă, cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. o cerere însoțită de următoarele:
a) lista autobuzelor cu care se efectuează traseul și capacitatea de transport a acestora;
b) copiile conforme ale licenței comunitare, nominalizate în lista prevăzută la lit. a);
c) graficul de circulație propus, care trebuie să fie în concordanță cu programul de începere/încheiere a activităților, respectiv programul de intrare/ieșire din schimb, vizat de beneficiarul transportului; graficul de circulație va cuprinde sensurile în care se transportă angajații pentru începerea activităților/intrarea în schimb, respectiv transportul acestora la încheierea activităților/ieșirea din schimb;
d) contractul încheiat cu beneficiarul transportului, din care să rezulte programul de începere/încheiere a activităților, respectiv programul de intrare/ieșire din schimb; contractul se va încheia cu un singur beneficiar al transportului, cursa executându-se în exclusivitate pentru acest beneficiar;
e) tabelul cu persoanele angajate ale beneficiarului, care urmează să fie transportate.
(2) Pe cererea prevăzută la alin. (1) operatorul de transport rutier își va exprima opțiunea asupra modului de eliberare a licenței de traseu, respectiv transmiterea prin poștă, cu confirmare de primire, pe adresa acestuia sau ridicarea direct de la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
În termen de maximum 15 zile de la data depunerii cererii, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. analizează documentele depuse, urmând ca, în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile pentru efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate speciale pe acel traseu, să elibereze licenţa de traseu sau să comunice în scris refuzul motivat, după caz.
(1) Licenţa de traseu se eliberează operatorului de transport rutier într-un număr egal cu numărul de autobuze necesare efectuării traseului, după prezentarea avizelor eliberate de administraţiile locale pentru staţiile utilizate pentru urcarea/coborârea persoanelor transportate, cu excepţia staţiilor situate pe o proprietate privată.
(2) În cazul transportului rutier interjudeţean contra cost de persoane prin servicii regulate speciale, staţiile utilizate pentru urcarea/coborârea persoanelor transportate nu pot fi staţiile publice, dar trebuie să se asigure condiţii de siguranţă pentru persoanele transportate.
(3) Licenţa de traseu se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. pentru o perioadă egală cu perioada de valabilitate a contractului încheiat cu beneficiarul transportului, fără a depăşi perioada de valabilitate a licenţei comunitare, după prezentarea documentului de plată a tarifului de eliberare.
(4) Modelul licenţei de traseu pentru transportul rutier interjudeţean contra cost de persoane prin servicii regulate speciale este prevăzut în anexa nr. 20 la prezentele norme metodologice.
(5) Licenţa de traseu conţine tipul şi capacitatea autobuzului necesar pentru efectuarea traseului şi este însoţită pe toată durata efectuării transportului de graficul de circulaţie aferent.
(6) Graficul de circulaţie aferent licenţei de traseu cuprinde:
a) staţiile, altele decât staţiile publice, precum şi distanţele dintre acestea;
b) orele de plecare, respectiv de sosire;
c) zilele în care se efectuează transportul.
(7) Modelul graficului de circulaţie al licenţei de traseu pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale în trafic interjudeţean este prevăzut în anexa nr. 21 la prezentele norme metodologice.
(8) Licenţa de traseu este documentul nominal al operatorului de transport rutier, nefiind transmisibilă.
Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va respinge dosarul depus în vederea obținerii unei licențe de traseu în următoarele condiții:
a) dacă solicitantul nu dispune de numărul de autobuze necesare derulării transportului pe traseul solicitat, conform contractului încheiat cu beneficiarul, pentru care s-au eliberat copii conforme ale licenței comunitare;
b) dacă un autobuz este utilizat simultan pentru transportul angajaților mai multor beneficiari;
c) dacă un autobuz a fost nominalizat pe o cursă/un traseu din programele de transport prin servicii regulate ale căror grafice de circulație se suprapun cu cel vizat de beneficiarul transportului.
V.3.1.3 Transportul rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale
(1) Transportul rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale se efectuează de către operatorii de transport rutier numai pe baza documentului de transport.
(2) În sensul alin. (1), prin document de transport se înţelege documentul de control al cărui model este prevăzut în anexa nr. 22 la prezentele norme metodologice.
(3) Documentul de control este format din foi de parcurs detaşabile, în două exemplare, legate în carnete de 25 de file numerotate consecutiv de la 1 la 25.
(4) Foile de parcurs se completează în dublu exemplar de către operatorul de transport rutier pentru fiecare călătorie înainte de începerea acesteia.
(5) Primul exemplar al foii de parcurs, denumit original, se detaşează din documentul de control imediat după completare şi se păstrează la bordul autovehiculului pe toată durata transportului pentru care a fost întocmit.
(6) Al doilea exemplar al foii de parcurs, denumit copie, se păstrează în carnetul prevăzut la alin. (3) ţinut la sediul operatorului de transport rutier.
În cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale, efectuat pe bază de comandă sau contract încheiat de operatorul de transport rutier cu beneficiarul transportului, acestea trebuie să conțină cel puțin următoarele date:
a) denumirea beneficiarului;
b) codul unic de înregistrare/codul numeric personal;
c) adresa beneficiarului (adresa de comunicare a actelor);
d) traseul;
e) punctul de îmbarcare și cel de debarcare a persoanelor transportate;
f) perioada de desfășurare a serviciului respectiv.
Suplimentar față de documentul de transport, în cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale, la bordul autobuzului trebuie să se mai afle:
a) abrogată;
(la 15-04-2022, Litera a) din Articolul 77 , Punctul V.3.1.3 , Subsectiunea 1 , Sectiunea 3 , Capitolul V a fost abrogată de Punctul 15, Articolul I din ORDINUL nr. 379 din 7 aprilie 2022, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 374 din 15 aprilie 2022 )
b) contractul de închiriere sau de leasing, în original ori copia conformă cu originalul, în cazul în care vehiculul rutier este deținut cu contract de închiriere sau de leasing;
c) actul prin care se dovedește dreptul de muncă în România, în cazul conducătorilor auto cetățeni ai statelor nemembre ale Uniunii Europene;
d) asigurarea pentru persoanele transportate și bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad în sarcina operatorului de transport rutier, în copie;
e) certificatul de competență profesională al conducătorului auto, valabil pentru tipul de transport efectuat;
f) factura sau bonul fiscal;
g) comanda sau contractul încheiat cu beneficiarul transportului.
(1) Documentul de control se eliberează la cerere de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R după prezentarea documentului de plată a tarifului de eliberare.
(2) Documentul de control utilizat de către operatorul de transport rutier este nominal, nefiind transmisibil.
Pe parcursul transportului de persoane prin servicii ocazionale îmbarcarea respectiv debarcarea persoanelor se face numai în punctele menţionate în comandă sau contract.
(1) Transportul rutier în cont propriu de persoane se efectuează de către întreprinderi de transport rutier în cont propriu numai cu autobuze la bordul cărora se află, pe toată durata transportului, o copie conformă a certificatului de transport în cont propriu și documentul de transport.
(2) În sensul alin. (1), prin document de transport se înțelege tabelul cuprinzând numele persoanelor transportate, semnat și ștampilat de către reprezentantul legal al întreprinderii.
Suplimentar față de documentul de transport, în cazul transportului rutier în cont propriu de persoane, la bordul autobuzului trebuie să se mai afle:
a) abrogată;
b) contractul de leasing în original sau copia conformă cu originalul, în cazul în care autobuzul este deținut cu contract de leasing;
c) actul prin care se dovedește dreptul de muncă în România, în cazul conducătorilor auto cetățeni ai statelor nemembre ale Uniunii Europene;
d) asigurarea pentru persoanele transportate și bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad în sarcina întreprinderii de transport rutier în cont propriu, în copie;
e) certificatul de competență profesională al conducătorului auto, valabil pentru tipul de transport efectuat.
Lasă un comentariu