NORME METODOLOGICE din 29 noiembrie 2007 pentru LEGEA TRANSPORTULUI ÎN REGIM DE TAXI ȘI DE ÎNCHIRIERE

Capitolul IV Activitatea de dispecerat taxi

Capitolul IV Activitatea de dispecerat taxi

Articolul 33

(1) Serviciile de transport persoane în regim de taxi nu pot fi executate decât în condiţiile în care se asigură posibilitatea clientului de a apela la aceste servicii prin comenzi telefonice sau prin alte mijloace, realizate prin intermediul dispeceratelor taxi.
(2) În localităţile în care, prin hotărâre a consiliilor locale, nu s-au atribuit mai mult de 100 de autorizaţii taxi pentru transportul de persoane în regim de taxi preluarea comenzilor de la clienţi se va asigura prin telefon mobil, aflat în dotarea taxiurilor.
(3) Denumirea dispeceratului taxi şi numărul de apel telefonic al dispeceratului taxi, precum şi al telefonului mobil din dotarea taxiurilor, după caz, va fi afişat pe caseta specială taxi sau pe caroserie. Este interzisă afişarea pe caroserie sau pe caseta specială a denumirii unui dispecer şi/sau a numărului telefonic de apel dacă acesta nu este autorizat ca dispecer taxi în localitatea respectivă.
(4) În cazul transportului de mărfuri sau bunuri în regim de taxi, asigurarea dispecerizării este opţională.

Articolul 34

(1) Asigurarea dispecerizării serviciului de transport persoane în regim de taxi este în sarcina transportatorului autorizat.
(2) Dispecerizarea poate fi asigurată de persoane juridice autorizate, care pot fi transportatori autorizaţi care execută transport în regim de taxi sau operatori economici care nu au în obiectul de activitate transportul în regim de taxi.
(3) Autorizarea activităţii de dispecerat taxi se realizează de către autoritatea de autorizare, în condiţiile legii.
(4) Un transportator autorizat căruia i s-a atribuit în gestiune executarea unui serviciu de transport persoane în regim de taxi, dacă nu îşi autorizează propria activitate de dispecerat, este obligat să apeleze la serviciile unui dispecer taxi autorizat, pe baze contractuale.

Articolul 35

(1) Dispeceratele taxi au dreptul să ofere servicii de dispecerizare numai pe bază de contract de servicii şi numai transportatorilor autorizaţi care îşi desfăşoară activitatea în localitatea respectivă, pe baza autorizaţiilor taxi emise de aceeaşi autoritate de autorizare.
(2) În condiţiile în care în obiectul de activitate al unui operator economic înregistrat la registrul comerţului se regăsesc deopotrivă activitatea de transport persoane în regim de taxi şi activitatea de dispecerat taxi, aceasta din urmă este considerată o activitate conexă a transportatorului autorizat.
(3) În orice altă situaţie decât cea prezentată în alin. (2), relaţia dintre un dispecerat taxi şi un transportator autorizat care execută transport în regim de taxi este o relaţie contractuală bazată pe contractul de dispecerizare.
(4) Preţul unui contract de dispecerizare încheiat cu un transportator autorizat reprezintă suma tarifelor de dispecerizare aplicate pentru fiecare autovehicul taxi deservit pentru care acesta deţine autorizaţie taxi valabilă.
(5) Tariful de dispecerizare a unui autovehicul taxi este unic pentru toţi transportatorii autorizaţi deserviţi.
(6) Nivelul tarifului de dispecerizare a unui autovehicul taxi practicat de un dispecerat taxi se stabileşte în raport direct cu valoarea medie a tarifelor de distanţă utilizate la nivelul dispeceratului şi este convenit obligatoriu cu majoritatea transportatorilor autorizaţi deserviţi.
(7) Orice modificare a tarifului de dispecerizare a unui autovehicul taxi se poate face numai în condiţiile în care se modifică valoarea medie a tarifelor de distanţă utilizate la nivel de dispecerat. Tariful de dispecerizare nu poate fi modificat cu un procent mai mare decât procentul de modificare a valorii medii a tarifelor de distanţă utilizate.

Articolul 36

Contractul de dispecerizare trebuie să excludă orice tratament discriminatoriu aplicat transportatorilor autorizaţi deserviţi, precum şi orice tendinţă monopolistă, de control al pieţei şi de eliminare a concurenţei.

Articolul 37

Un contract de dispecerizare trebuie să conţină şi următoarele clauze:
a) interdicţia abaterilor de la calitatea şi siguranţa serviciului;
b) interdicţia abaterilor de la legalitatea transporturilor;
c) modalitatea de a utiliza tariful de distanţă, respectiv tarif unic şi/sau tarif diferenţiat, pe timp de zi şi pe timp de noapte, în conformitate cu normele de stabilire a tarifelor emise de A.N.R.S.C.;
d) interdicţia privind nerespectarea numărului minim de taxiuri şi programele minimale de lucru ale taxiurilor în piaţă;
e) interdicţia privind refuzarea nejustificată a executării unor curse comandate de clienţi;
f) interdicţia privind funcţionarea unui transportator autorizat cu încălcarea prevederilor legale;
g) interdicţia implicării taxiurilor şi a taximetriştilor în activităţi cu caracter infracţional sau antisocial;
h) modalităţile în care dispeceratele asigură controlul privind modul cum transportatorii autorizaţi respectă obligaţiile ce derivă din prevederile contractuale şi în ce cazuri de încălcare a unor obligaţii contractul poate fi reziliat unilateral;
i) alte prevederi stabilite prin hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright ARR Atestate 2024. Toate drepturile rezervate.