(1) Autovehiculele deţinute de către transportatorii autorizaţi pentru executarea serviciilor de transport în regim de taxi sau în regim de închiriere ori cele deţinute de către operatorii economici autorizaţi pentru executarea serviciului de închiriere pot fi utilizate dacă pentru fiecare autovehicul s-a atribuit o copie conformă de către autoritatea de autorizare.
(2) Copia conformă, ca document, este o copie a autorizaţiei de transport, în cazul efectuării serviciilor de transport în regim de taxi sau în regim de închiriere, ori o copie a certificatului de înregistrare la registrul comerţului, în cazul efectuării exclusiv a serviciului de închiriere autovehicule.
(3) Un transportator autorizat care execută servicii de transport persoane în regim de închiriere poate executa cu autovehiculele respective şi servicii de închiriere autovehicule pe baza aceloraşi copii conforme ale autorizaţiei de transport.
(1) Procedura de atribuire în gestiune delegată se aplică pentru executarea serviciilor de transport în regim de taxi şi a serviciilor de transport persoane în regim de închiriere şi constă în:
a) atribuirea autorizaţiilor taxi sau a copiilor conforme, după caz, şi a ecusoanelor aferente transportatorilor autorizaţi câştigători;
b) eliberarea autorizaţiilor taxi sau a celorlalte copii conforme, după caz;
c) încheierea contractelor de atribuire în gestiune delegată în conformitate cu numărul autorizaţiilor taxi sau al copiilor conforme atribuite şi eliberate.
(2) Dreptul de a participa la procedura de atribuire în gestiune delegată a executării serviciului de transport în regim de taxi sau de transport în regim de închiriere îl au numai transportatorii autorizaţi, pe baza autorizaţiei de transport deţinute.
(3) Dovezile atribuirii în gestiune a executării unuia dintre serviciile de transport respective le constituie autorizaţia taxi sau copia conformă a autorizaţiei de transport, după caz, care a fost atribuită pentru fiecare autovehicul deţinut, precum şi contractul de atribuire a gestiunii.
(1) Autorizaţia taxi sau orice altă copie conformă a autorizaţiei de transport se atribuie numai în cadrul procedurii de atribuire în gestiune delegată a serviciilor de transport în regim de taxi sau de transport persoane în regim de închiriere.
(2) Autorizaţiile taxi pentru transportul de persoane în regim de taxi se atribuie în număr limitat, stabilit prin hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în conformitate cu prevederile legii.
(3) Prin hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, dacă se impune, se poate stabili limitarea numărului de autorizaţii taxi pentru transportul de mărfuri şi bunuri în regim de taxi ori pentru transportul de persoane în regim de închiriere, cu consultarea asociaţiilor profesionale reprezentative.
Autorizaţia taxi şi orice altă copie conformă se atribuie pentru o perioadă de 5 ani şi se prelungeşte, la cerere, o singură dată pentru 5 ani, cu menţinerea obligatorie a aceluiaşi număr de ordine, numai dacă în acel moment autoturismul nu depăşeşte vechimea de 10 ani de la data fabricaţiei, este deţinut de către transportatorii autorizaţi, cu titlu de proprietate sau în temeiul unui contract de leasing, şi sunt îndeplinite toate cerinţele Legii nr. 38/2003, cu modificările şi completările ulterioare, privind prima atribuire.
(1) Procedura de atribuire a autorizaţiilor taxi pentru transportul de persoane în regim de taxi se realizează în următoarele etape:
a) stabilire prin hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti a numărului de autorizaţii taxi care vor fi atribuite, acestea conţinând şi numărul de ordine stabilite în Registrul special de atribuire a autorizaţiilor taxi şi a copiilor conforme, pe tipuri de transport, deţinut de autoritatea de autorizare;
b) depunerea solicitărilor de către transportatorii autorizaţi, pentru atribuirea autorizaţiilor taxi;
c) acordarea punctajelor stabilite pentru îndeplinirea criteriilor de departajare tuturor autovehiculelor prezentate în declaraţia pe propria răspundere depusă odată cu cererea de participare la procedura de atribuire;
d) stabilirea punctajului total obţinut de fiecare autovehicul precizat la lit. c);
e) întocmirea listei cu autovehiculele precizate la lit. c), în ordinea descrescătoare a punctajelor totale obţinute conform prevederilor prevăzute la lit. d);
f) atribuirea autorizaţiilor taxi pentru autovehiculele de pe lista prevăzută la lit. e) care au obţinut punctajele totale cele mai mari, în ordinea descrescătoare a acestora;
g) dacă ultimul punctaj câştigător este obţinut de o grupă de mai multe autovehicule decât numărul de autorizaţii taxi rămase neatribuite, acestea se vor atribui acelor autovehicule cu capacitatea cilindrică cea mai mare, în ordinea descrescătoare, din grupa respectivă.
(2) Un transportator autorizat poate participa la procedura de atribuire a unei autorizaţii taxi numai dacă depune la autoritatea de autorizare următoarele documente:
a) cerere de participare la procedura de atribuire;
b) declaraţia pe propria răspundere că deţine autorizaţie de transport valabilă;
c) declaraţia pe propria răspundere că deţine sau va deţine, în termen de maximum 6 luni, autovehicule, pe tipuri, în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing, cu precizarea criteriilor de departajare pe care le îndeplineşte fiecare pentru obţinerea punctajelor;
d) scrisoare de garanţie în cuantum de 5% din valoarea cu care va fi achiziţionat fiecare autovehicul, pentru fiecare dintre acestea, în cazul în care transportatorul autorizat nu deţine autovehiculele necesare la data depunerii declaraţiei prevăzute la lit. b).
(1) Procedura de atribuire a autorizaţiilor taxi pentru transportul de persoane în regim de taxi se anunţă public la sediul primăriei şi în mijloacele de informare în masă locale şi judeţene cu cel puţin 60 de zile înainte de data limită stabilită pentru depunerea cererilor de înscriere în procedură.
(2) Anunţul public va cuprinde date privind:
a) numărul autorizaţiilor taxi, pe numere de ordine, care vor fi atribuite;
b) data limită până la care pot fi depuse cererile de înscriere pentru participare la procedură;
c) solicitanţii cuprinşi în listele de aşteptare;
d) documentele care trebuie depuse;
e) data anunţării rezultatului atribuirii;
f) data la care va fi demarată procedura de eliberare a autorizaţiilor taxi;
g) criteriile de departajare şi punctajele care se acordă.
În cazul în care în atribuirea în gestiune a serviciului de transport mărfuri şi bunuri în regim de taxi sau de transport persoane în regim de închiriere, numărul de autorizaţii taxi sau al copiilor conforme nu este limitat, procedura de atribuire a acestora se realizează după anunţul prevăzut la art. 18 alin. (1), ca urmare a depunerii solicitărilor din partea transportatorilor autorizaţi pentru atribuirea autorizaţiilor taxi sau a copiilor conforme, după caz, pentru autovehiculele declarate, deţinute în condiţiile legii.
În cazul executării în exclusivitate a serviciului de închiriere autovehicule, procedura de atribuire a unei copii conforme se realizează pentru fiecare solicitant, fără anunţul prealabil, şi cuprinde următoarele etape:
a) depunerea solicitării operatorului economic pentru atribuirea copiilor conforme pentru autoturismele declarate deţinute;
b) declaraţie pe propria răspundere că operatorul este înregistrat la registrul comerţului pentru realizarea serviciului de închiriere de autoturisme;
c) declaraţie pe propria răspundere că sunt îndeplinite de către autovehicule criteriile stabilite pentru atribuire, prevăzute la art. 30;
d) declaraţie pe propria răspundere că deţine autovehiculele în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing.
(1) Autorizaţia de transport în regim de taxi sau autorizaţia de transport în regim de închiriere se eliberează de autoritatea de autorizare pe baza unei documentaţii şi a îndeplinirii unor condiţii cumulative.
(2) Documentaţia trebuie să conţină următoarele:
a) copie a autorizaţiei de transport sau a certificatului de înregistrare la registrul comerţului, în cazul serviciului de închiriere;
b) copie a certificatului de înmatriculare şi a cărţii de identitate a autovehiculului deţinut în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing;
c) copie a certificatului de agreare valabil, în cazul autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de taxi;
d) declaraţie pe propria răspundere privind dispecerul taxi, prin care transportatorul autorizat va asigura dispecerizarea în cazul transportului de persoane în regim de taxi. În localităţile în care dispecerizarea nu este obligatorie se va menţiona modalitatea prin care transportatorul autorizat poate asigura dispecerizarea.
(3) Condiţiile care trebuie îndeplinite cumulativ sunt următoarele:
a) autovehiculul care este deţinut în proprietate este înmatriculat în judeţul de care aparţine autoritatea de autorizare;
b) solicitantul autorizaţiei taxi sau al copiei conforme a asigurat, prin declaraţia pe propria răspundere, că deţine în proprietate sau cu contract de închiriere spaţiul necesar pentru parcarea autovehiculului pe întreaga durată de valabilitate a autorizaţiei taxi ori a copiei conforme;
c) prin eliberarea autorizaţiilor taxi şi a copiilor conforme nu se depăşeşte numărul maxim de autorizaţii taxi sau de copii conforme ale autorizaţiei de transport, stabilit a se atribui, după caz, prin hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
(4) Odată cu eliberarea unei autorizaţii taxi sau a unei copii conforme se eliberează şi ecusonul respectiv, după caz.
(5) Autorizaţia taxi se eliberează sub rezerva prezentării în maximum 15 zile a dovezii de fiscalizare a aparatului de taxat. Dacă în termen de 15 zile de la eliberarea autorizaţiei taxi nu se prezintă dovada fiscalizării aparatului de taxat, autorizaţia taxi se retrage, urmând a fi supusă unei noi proceduri de atribuire.
(1) În cazul stabilirii numărului sau disponibilizării unor autorizaţii taxi în transportul de persoane în regim de taxi ori în cazul în care numărul acestora se majorează prin hotărâri ale consiliului local sau ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, se declanşează procedura de atribuire a acestora, procedură la care au prioritate transportatorii autorizaţi înscrişi în listele de aşteptare.
(2) Prin prioritatea acordată transportatorilor autorizaţi înscrişi în listele de aşteptare li se asigură numai acestora dreptul de a participa în primă procedură de atribuire a autorizaţiilor taxi respective.
(3) Autorizaţiile taxi rămase neatribuite după prima procedură de atribuire, prevăzută la alin. (2), vor fi atribuite într-o nouă procedură de atribuire, la care poate participa orice solicitant care este transportator autorizat.
(4) Listele de aşteptare existente până la 31 decembrie 2007 rămân valabile până la data respectivă în forma în care au fost realizate, indiferent de calitatea celor înscrişi.
(5) Începând cu 1 ianuarie 2008, în listele de aşteptare nu mai rămân înscrişi decât transportatorii autorizaţi, aşa cum sunt definiţi în Legea nr. 38/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
(6) Indiferent de ordinea de pe lista de aşteptare, toţi cei înscrişi au drepturi egale în ceea ce priveşte prioritatea. Prioritatea se acordă numai în raport cu transportatorii autorizaţi neînscrişi în listele de aşteptare.
Autorizaţia taxi sau orice altă copie conformă conţine următoarele date:
a) numărul de ordine;
b) denumirea localităţii de autorizare;
c) denumirea transportatorului autorizat sau a operatorului economic, aşa cum este înregistrat la registrul comerţului;
d) termenul la care expiră viza de valabilitate a autorizaţiei de transport, cu excepţia copiei conforme a certificatului de înregistrare la registrul comerţului;
e) termenul la care expiră valabilitatea autorizaţiei taxi sau a copiei conforme atribuite;
f) numărul de circulaţie a autovehiculului pentru care s-a atribuit autorizaţia taxi sau copia conformă;
g) denumirea serviciului pe care îl prestează autovehiculul şi pentru care a fost atribuită.
(1) Ecusonul aplicat pe autovehiculele care execută servicii de transport în regim de taxi conţine următoarele date:
a) numărul de ordine al autorizaţiei taxi;
b) denumirea localităţii de autorizare;
c) termenul la care expiră valabilitatea autorizaţiei taxi atribuite;
d) numărul de circulaţie al autovehiculului pentru care s-a atribuit autorizaţia taxi;
e) denumirea serviciului executat - TAXI -.
(2) Ecusonul aplicat pe parbrizele autovehiculului care execută servicii de transport persoane în regim de închiriere şi/sau servicii de închiriere autoturisme conţine următoarele date:
a) numărul de ordine;
b) denumirea serviciului executat - RENT CAR -;
c) denumirea localităţii de autorizare;
d) termenul la care expiră valabilitatea copiei conforme atribuite;
e) numărul de circulaţie al autovehiculului pentru care s-a atribuit copia conformă.
Atribuirea autorizaţiei taxi sau a copiei conforme se anulează şi nu se mai eliberează în următoarele cazuri:
a) precizările referitoare la autovehiculul prezentat în declaraţia pe propria răspundere nu corespund realităţii;
b) în termen de maximum 6 luni de la atribuire, transportatorul autorizat nu a putut prezenta documentele autovehiculului pentru care a solicitat atribuirea.
(1) După data limită stabilită pentru depunerea cererilor de participare la procedura de atribuire a autorizaţiilor taxi, în termen de 10 zile autoritatea de autorizare va analiza cererile şi documentele depuse, va aplica criteriile de departajare şi va stabili transportatorul autorizat căruia i se va atribui autorizaţia respectivă.
(2) Lista cu autorizaţiile taxi atribuite pentru transportul de persoane, conţinând datele de identificare ale transportatorului autorizat şi punctajele obţinute din îndeplinirea criteriilor de departajare pentru fiecare autovehicul, va fi făcută publică în termen de 3 zile după finalizarea atribuirii prevăzute la alin. (1).
(3) În termen de 15 zile de la publicarea listei prevăzute la alin. (2) se pot depune contestaţii la primarul localităţii, cu privire la deficienţele semnalate în procedura de atribuire a autorizaţiilor.
(4) Dispoziţiile primarului privind rezolvarea contestaţiilor se emit şi se comunică în termen de 10 zile de la primirea acestora.
(5) Dispoziţia primarului poate fi atacată în contenciosul administrativ în termenele legale prevăzute.
Transportatorii autorizaţi care nu au îndeplinit punctajul necesar pentru atribuirea unei autorizaţii taxi pentru transportul de persoane în regim de taxi se consideră înscrişi de drept, la cererea lor, în procedurile de atribuire a următoarelor autorizaţii taxi disponibile, din cele stabilite conform hotărârii consiliului respectiv.
Atribuirea unei autorizaţii taxi pentru realizarea serviciului de transport persoane în regim de taxi se face prin hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cu acordul asociaţiilor profesionale reprezentative, potrivit criteriilor de departajare prevăzute în Legea nr. 38/2003, cu modificările şi completările ulterioare, conform punctajelor acordate pentru fiecare criteriu de departajare.
Pentru cazurile în care numărul autorizaţiilor taxi pentru executarea serviciului de transport marfă şi bunuri în regim de taxi este limitat, procedura de atribuire se aplică corespunzător, ca în cazul autorizaţiilor taxi pentru serviciul de transport persoane, utilizându-se criteriile de departajare de la art. 14^2 alin. (6) lit. a), b), d), f) şi g) din Legea nr. 38/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care punctajele acordate se stabilesc în mod similar.
În cazul în care pentru executarea serviciului de transport mărfuri şi bunuri în regim de taxi, a serviciului de transport persoane în regim de închiriere sau a serviciului de închiriere autoturisme numărul de autorizaţii taxi sau de copii conforme, după caz, nu este limitat, acestea se atribuie în condiţiile în care autovehiculele îndeplinesc criteriile stabilite prin hotărâri ale consiliului local sau ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Criteriile minimale care trebuie îndeplinite sunt următoarele:
a) vechimea maximă a autovehiculului de 10 ani de la data fabricaţiei;
b) gradul de poluare maxim admis.
(1) Executarea serviciului de transport în regim de taxi sau în regim de închiriere se atribuie transportatorilor autorizaţi de către autoritatea de autorizare, prin contract de atribuire în gestiune delegată, încheiat în condiţiile legii.
(2) Odată cu finalizarea procedurii de eliberare a autorizaţiilor taxi sau a copiilor conforme se demarează procedura de încheiere a contractelor de atribuire în gestiune delegată a serviciului respectiv, care se realizează pe baza tuturor autorizaţiilor taxi sau a copiilor conforme obţinute prin procedura de atribuire sau prin alte proceduri prevăzute de lege.
(3) Contractul de atribuire în gestiune delegată se încheie pentru o perioadă egală cu durata maximă a valabilităţii autorizaţiilor taxi sau a copiilor conforme atribuite, dar nu mai mult de 5 ani.
(4) Dacă pe parcursul derulării contractului de atribuire transportatorul autorizat obţine alte autorizaţii taxi sau copii conforme, acestea vor fi incluse în contract prin act adiţional, nemodificându-se durata contractului.
(5) După expirarea contractului, acesta poate fi reînnoit, pentru autorizaţiile taxi sau copiile conforme a căror valabilitate nu a expirat, durata contractului reînnoit fiind egală cu cea mai mare durată de valabilitate a unei autorizaţii sau copii conforme deţinute, dar nu mai mare de 5 ani.
(6) Contractul de atribuire în gestiune va conţine:
a) lista cu autorizaţiile taxi sau copiile conforme deţinute, cu precizarea numerelor de ordine şi a termenelor de valabilitate a acestora;
b) caietul de sarcini;
c) drepturile şi obligaţiile părţilor.
(7) Unui transportator autorizat care deţine un contract de atribuire a gestiunii i se interzice a încheia cu terţi contracte de subdelegare a serviciului respectiv.
(8) Un contract de atribuire se reziliază în următoarele cazuri:
a) a fost retrasă autorizaţia de transport a transportatorului autorizat;
b) au fost retrase toate autorizaţiile taxi sau copiile conforme care au făcut obiectul contractului;
c) conform prevederilor contractului;
d) în caz de nerespectare repetată a clauzelor contractuale.
Contractele de atribuire a gestiunii delegate serviciilor de transport în regim de taxi sau în regim de închiriere şi caietele de sarcini se întocmesc pe baza contractului-cadru şi a caietului de sarcini-cadru, cu consultarea asociaţiilor reprezentative, şi se aprobă prin hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz.
Lasă un comentariu