Acesta este un exemplu de întrebare de studiu de caz, de la examenul oficial. La examenul oficial vor fi 4, 5 sau 6 întrebări de acest fel, fiecare având câte 3 sau 4 cerințe, în total fiind 20 de cerințe pentru tot examenul de studiu de caz. Întrebările de la studiile de caz de la examenul oficial sunt fix cele de aici de pe site.
Angajatorul va desemneaza sa efectuati un transport de marfa contra cost pe ruta Bucuresti – Mangalia. Deplasarea se efectueaza cu un ansamblu de vehicule format din autotractor si semiremorca utilizate de operatorul de transport in baza unui contract de leasing.
1. Cu ocazia pregatirilor pentru efectuarea cursei verificati daca aveti documentele necesare efectuarii transportului. Enumerati 4 documente pe care trebuie sa va asigurati ca le aveti la bordul autovehiculului, exceptand actul de identitate, permisul de conducere, certificatele de inmatriculare, rovinieta si asigurarea RCA.
2. Distanta dintre Bucuresti si Mangalia este de 300 km. Viteza medie de deplasare este de 50 km/h. Plecarea din Bucuresti este programata luni la ora 07:00. Calculati ora la care ajungeti la Mangalia avand in vedere respectarea reglementarilor in vigoare referitoare la perioadele de conducere, odihna si pauze.
3. Autotractorul cu care ati efectuat transportul Bucuresti – Mangalia este echipat cu tahograf digital. La Mangalia preluati un autovehicul echipat cu tahograf analog (la care se utilizeaza diagrame) pentru efectuarea unui transport la Braila. Ce veti prezenta organelor de control intre Mangalia si Braila pentru a face dovada activitatilor destasurate in ziua curenta?
4. Enumerati 3 cerinte/verificari pe care trebuie sa le aveti in vedere la repartizarea si arimarea marfurilor.
RĂSPUNS:
1. copia conforma a licentei comunitare, documentul de transport (CMR), certificatul de competenta profesionala a conducatorului auto, legitimatia de serviciu a conducatorului auto, contractul de leasing in original sau copie conforma cu originalul;
2. ora 13:45
3. cartela tahografica si diagrama tahograf din aparatul celui de-al doilea autovehicul;
4. Incarcatura nu trebuie sa Impiedice conducerea vehiculului in conditii de siguranta; centrul de greutate al Incarcaturii sa fie cat mai aproape de centrul vehiculului rutier; sa nu se depaseasca masele maxime admise, sa se asigure ca elementele de fixare a marfii respecta conditii necesare (Indeplinesc corect functiile pentru care au fost construite, sunt adaptate pentru fixarea marfii respective; nu prezinta noduri si/sau elemente deteriorate, uzate, slabite) etc.
Lasă un comentariu