NORME METODOLOGICE din 30 noiembrie 2011 (*actualizate*) privind ​LEGEA TRANSPORTURILOR RUTIERE (O.G. 27 din 2011)

​Capitolul IX Dispoziţii finale şi tranzitorii

Capitolul IX Dispoziţii finale şi tranzitorii

Articolul 139

Operatorii de transport rutier/întreprinderile de transport rutier în cont propriu/întreprinderile autorizate îşi organizează şi desfăşoară activitatea pentru care au fost licenţiaţi/certificate/autorizate în baza regulamentelor proprii, cu respectarea prezentelor norme metodologice, precum şi a legislaţiei naţionale şi a Uniunii Europene din domeniul transporturilor rutiere.

Articolul 140

Operatorul de transport rutier titular al licenţei comunitare şi al copiilor conforme ale acesteia poate efectua transport rutier în cont propriu pe baza acestor documente.

Articolul 141

(1) Autovehiculele din categoriile M(2) şi M(3) definite în conformitate cu Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003 - RNTR 2, cu modificările şi completările ulterioare, pot circula pe drumurile publice numai dacă sunt echipate cu un limitator de viteză reglat astfel încât viteza lor să nu depăşească 100 km/h.
(2) Autovehiculele din categoria M(3) înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2005, cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 10 tone, pot continua să fie echipate cu limitatoare de viteză a căror viteză maximă este reglată la 100 km/h.
(3) Autovehiculele din categoriile N(2) şi N(3) definite în conformitate cu RNTR 2 pot circula pe drumurile publice numai dacă sunt echipate cu un limitator de viteză reglat astfel încât viteza lor să nu depăşească 90 km/h.
(4) Cerinţele prevăzute la alin (1) - (3) se aplică:
a) autovehiculelor din categoriile M(3) cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 10 tone şi N(3), înmatriculate după data de 1 ianuarie 1988;
b) autovehiculelor din categoriile M(3) cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 5 tone dar mai mică sau egală cu 10 tone, M(2) şi N(2), înmatriculate după data 1 ianuarie 2005;
c) autovehiculelor omologate în conformitate cu Directiva 88/77/CE din categoriile M(3) cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 5 tone dar mai mică sau egală cu 10 tone, M(2) şi N(2), înmatriculate după data de 1 octombrie 2001.
(5) Cerinţele prevăzute la alin. (1) - (3) nu se aplică:
a) autovehiculelor utilizate de către forţele armate, protecţia civilă, pompieri, alte servicii de urgenţă şi forţe responsabile pentru menţinerea ordinii publice;
b) autovehiculelor a căror viteză maximă constructivă nu poate depăşi limitele prevăzute la alin. (1) - (3);
c) autovehiculelor utilizate pentru teste rutiere în scopuri ştiinţifice;
d) autovehiculelor utilizate numai pentru servicii publice în zonele urbane.
(6) Limitatoarele de viteză ce echipează autovehiculele menţionate la alin. (1) - (3) trebuie să satisfacă cerinţele tehnice prevăzute de Directiva 92/24/CEE. Totuşi, toate autovehiculele prevăzute la alin. (1) - (3) şi înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2005 pot continua să fie echipate cu limitatoare de viteză care respectă cerinţele tehnice stabilite de autorităţile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene.
(7) Limitatoarele de viteză se instalează de către operatorii economici autorizaţi de Regia Autonomă Registrul Auto Român, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Articolul 142

(1) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. întocmeşte Registrul electronic al conducătorilor auto în care sunt înregistraţi toţi conducătorii auto care efectuează operaţiuni de transport rutier.
(2) Registrul electronic al conducătorilor auto conţine următoarele:
a) datele de identificare ale conducătorului auto (numele şi prenumele, CNP, domiciliu);
b) centrul de pregătire şi perfecţionare profesională la care a urmat cursul în vederea atestării profesionale;
c) tipul/tipurile de certificat/certificate de competenţă profesională deţinute;
d) întreprinderile de transport rutier în cont propriu/operatorii de transport rutier/întreprinderile autorizate la care a fost angajat cu contract de muncă;
e) sancţiunile aplicate pentru abateri de la prevederile legislaţiei în domeniul transporturilor rutiere.

Articolul 143

(1) Pe baza datelor din Registrul electronic al conducătorilor auto, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează, la cererea conducătorului auto, fişa profesională a acestuia.
(2) Cererea de eliberare a fişei profesionale a conducătorilor auto se depune în scris la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
(3) Eliberarea fişei profesionale a conducătorului auto se face de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., în termen de 24 de ore de la depunerea solicitării.
(4) Modelul fişei profesionale a conducătorului auto este prevăzută în anexa nr. 43 la prezentele norme metodologice.
(5) Modelul atestatului conducătorului auto prevăzut la art. 5 din Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 este prevăzută în anexa nr. 44 la prezentele norme metodologice.

Articolul 144

La efectuarea operaţiunilor de transport rutier care fac obiectul prezentelor norme metodologice, se vor utiliza conducători auto cetăţeni români, cetăţeni ai Uniunii Europene sau cetăţeni ai statelor din afara Uniunii Europene cu drept de muncă în România, angajaţi sau puşi la dispoziţie, după caz, titulari ai unui certificat de competenţă profesională obţinut în condiţiile prevăzute de reglementările naţionale şi ale Uniunii Europene.

Articolul 145

Cererile prevăzute de prezentele norme metodologice se transmit în original, iar documentele anexate cererilor respective, în vederea eliberării licenţei comunitare şi a copiilor conforme ale acesteia, a certificatului de transport rutier în cont propriu şi a copiilor conforme ale acestuia, a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost şi a copiilor conforme ale acesteia, precum şi a licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier, se transmit la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., în copie, ştampilate şi semnate de către administratorul întreprinderii, fiecare copie având înscris în mod expres: «Subsemnatul, ..............................., declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale privind falsul în declaraţii, că prezentul act este conform cu originalul.

Articolul 146

(1) Pierderea, deteriorarea sau sustragerea licenţei comunitare, a certificatului de transport în cont propriu, a autorizaţiei de transport şi a copiilor conforme ale acestora, a licenţei pentru activităţi conexe, a licenţei de traseu şi a autorizaţiei de transport internaţional se comunică, după caz, Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. sau Direcţiei transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor în termen de 15 zile de la data constatării, documentul respectiv înlocuindu-se cu un document nou.
(2) Pierderea sau sustragerea documentelor prevăzute la alin. (1) se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.

Articolul 147

(1) Tariful pentru eliberarea licenţei de traseu se stabileşte pentru o cursă în cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate şi servicii regulate speciale în trafic interjudeţean.
(2) Tariful perceput pentru eliberarea licenţei de traseu reprezintă suma tarifelor aferente curselor prevăzute pentru acel traseu în cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate.

Articolul 148

Documentele eliberate pentru întreprinderile de transport în cont propriu, operatorii de transport rutier şi întreprinderile care desfăşoară activităţi conexe transportului rutier, eliberate în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 102/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se supun aceluiaşi regim juridic cu certificatul de transport în cont propriu şi copiile conforme ale acestuia, licenţa comunitară şi copiile conforme ale acesteia, licenţa de traseu şi licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier, eliberate în baza Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere.

Articolul 148^1

Autoritatea Rutieră Română - ARR utilizează stocurile existente de licenţe de traseu pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale în trafic interjudeţean prevăzute în anexa nr. 20.

Articolul 149

Anexele nr. 1 - 44 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
Prezentele norme metodologice transpun prevederile Directivei 92/6/CEE a Consiliului din 10 februarie 1992 privind instalarea şi utilizarea, în cadrul Comunităţii, a limitatoarelor de viteză la anumite categorii de autovehicule, modificată prin Directiva 2002/85/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 noiembrie 2002, care modifică Directiva 92/6/CEE a Consiliului privind instalarea şi utilizarea, în cadrul Comunităţii, a limitatoarelor de viteză la anumite categorii de autovehicule şi ale art. 2 alin. (2) lit. b) din Directiva 91/671/CE din 16 decembrie 1991 de apropiere a legislaţiilor statelor membre privind utilizarea obligatorie a centurii de siguranţă în vehiculele cu capacitate mai mică de 3,5 tone, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 373 din 31 decembrie 1991.

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont
CUPRINS
​Capitolul I Dispoziţii generale Capitolul II Registrul electronic naţional al operatorilor de transport rutier, Registrul electronic naţional al întreprinderilor de transport rutier în cont propriu şi Registrul electronic naţional al întreprinderilor autorizate ​Capitolul III Accesul la activitatea de transport rutier ​Capitolul IV Accesul la piaţa transportului rutier ​Capitolul V Efectuarea transporturilor rutiere - Secţiunea 1 Efectuarea transportului rutier naţional de mărfuri Capitolul V - Secţiunea 2 Efectuarea transportului rutier internaţional de mărfuri Capitolul V - Secţiunea 3 Efectuarea transportului rutier naţional de persoane Capitolul V - Secţiunea 4 Efectuarea transportului rutier de persoane în trafic internaţional Capitolul VI Activităţi conexe transportului rutier ​Capitolul VII Obligaţiile întreprinderilor de transport în cont propriu, a operatorilor de transport şi a operatorilor economici care efectuează activităţi conexe transportului rutier Capitolul VII - Secţiunea 2 Obligaţiile operatorilor de transport Capitolul VII - Secţiunea 2^1 Obligaţiile întreprinderilor de transport în cont propriu şi ale operatorilor de transport Capitolul VII - Secţiunea 2^2 Obligaţiile întreprinderilor autorizate Capitolul VII - Secţiunea 3 Obligaţiile conducătorilor auto Capitolul VII - Secţiunea 4 Obligaţiile operatorilor economici care efectuează activităţi conexe transportului rutier ​Capitolul VIII Inspecţia şi controlul transporturilor rutiere, activităţilor conexe acestora, a condiţiilor de siguranţă rutieră şi protecţia mediului ​Capitolul IX Dispoziţii finale şi tranzitorii

© Copyright ARR Atestate 2024. Toate drepturile rezervate.