NORME METODOLOGICE din 29 noiembrie 2007 pentru LEGEA TRANSPORTULUI ÎN REGIM DE TAXI ȘI DE ÎNCHIRIERE

Capitolul VI Înlocuirea unui autovehicul

Capitolul VI Înlocuirea unui autovehicul

Articolul 39

Un autovehicul pentru care s-a atribuit o autorizaţie taxi sau o copie conformă, după caz, poate fi înlocuit la cerere, în mod justificat, pe toată perioada de valabilitate a documentelor respective.

Articolul 40

Autovehiculul înlocuitor trebuie să fie deţinut în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing de către transportatorul autorizat respectiv şi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să îndeplinească cel puţin acelaşi punctaj ca autovehiculul înlocuit privind criteriile de departajare în cazul transportului de persoane în regim de taxi;
b) să aibă vechimea de la data fabricaţiei cel mult egală cu vechimea autovehiculului înlocuit, dar nu mai mult de 10 ani;
c) să îndeplinească condiţiile necesare pentru procedura de eliberare a autorizaţiilor taxi sau a copiilor conforme, după caz.

Articolul 41

Un autovehicul poate fi înlocuit în unul dintre următoarele cazuri:
a) autovehiculul nu mai poate fi utilizat datorită uzurii fizice, morale, deteriorării sau furtului. În această categorie se înscrie şi cazul în care autovehiculul nu mai corespunde normelor europene privind noxele;
b) autovehiculul a fost casat;
c) autovehiculul a fost înstrăinat;
d) autovehiculul înlocuitor are o vechime mai mică şi obţine un punctaj superior din aplicarea criteriilor de departajare existente, după caz.

Articolul 42

(1) Autoritatea de autorizare are obligaţia să verifice în termenul prevăzut de Legea nr. 38/2003, cu modificările şi completările ulterioare, toţi operatorii deţinători de autorizaţii taxi atribuite pentru autovehicule deţinute cu contract de închiriere, iar operatorii au obligaţia să se prezinte pentru verificări privind modul de atribuire şi de utilizare a autorizaţiilor respective cu următoarele documente, în original şi în copie:
a) autorizaţia de transport emisă de primărie, valabilă la 1 ianuarie 2007 sau la data verificării, dacă a fost emisă după 1 ianuarie 2007;
b) autorizaţia taxi respectivă, valabilă la data intrării în vigoare a Legii nr. 265/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere;
c) cartea de identitate a autovehiculului care este utilizat ca taxi, din care să rezulte cine este proprietarul autovehiculului;
d) contractul de închiriere a autovehiculului respectiv, încheiat între deţinătorul legal al autorizaţiei taxi şi proprietarul autovehiculului respectiv, valabil la data intrării în vigoare a Legii nr. 265/2007, cu condiţia ca acest contract să fie întocmit în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi să fie vizat că a fost luat în evidenţa direcţiei de finanţe, conform reglementărilor în vigoare;
e) dovada că memoria electronică a aparatului de taxat este fiscalizată anterior datei de intrare în vigoare a Legii nr. 265/2007;
f) dovada că taxiul respectiv este arondat unui dispecerat, care constă în copia autorizaţiei dispeceratului propriu sau în contractul cu un dispecerat.
(2) Documentele prevăzute la alin. (1) se compară cu documentele existente la dosarul aflat la emitentul autorizaţiei taxi. În caz de neconcordanţă între documentele prezentate, în cazul în care aceste documente nu sunt în termenele de valabilitate precizate în lege, precum şi în cazul în care documentele prevăzute la alin. (1) nu au fost depuse în totalitate, autorizaţiile taxi respective şi ecusoanele aferente se reţin şi se retrag de autoritatea de autorizare.
(3) Toate autorizaţiile taxi şi ecusoanele pe care deţinătorii legali ai acestora le-au transferat, sub orice formă, pentru executarea serviciului respectiv altei persoane juridice sau fizice se reţin şi se retrag de autoritatea de autorizare.

(4) Autorizaţiile taxi şi ecusoanele eliberate de către autoritatea de autorizare pentru transportatorii autorizaţi a căror autorizaţie de transport a fost eliberată de altă autoritate de autorizare decât cea din localitatea respectivă se reţin şi se retrag de autoritatea de autorizare. Acelaşi regim îl vor avea şi autorizaţiile taxi, şi ecusoanele respective care au fost eliberate de către autoritatea de autorizare respectivă pentru autovehicule înmatriculate în alte judeţe, cu excepţia autovehiculelor deţinute cu contract de leasing de către transportatorii autorizaţi, sau pentru autovehiculele pentru care deţinătorul legal al autorizaţiilor taxi nu poate face dovada că a avut aparatele de taxat respective fiscalizate anterior datei de intrare în vigoare a Legii nr. 265/2007.
(5) Autorizaţiile taxi şi ecusoanele emise pentru autovehiculele deţinute cu contract de închiriere, neprezentate pentru verificare, vor fi reţinute şi retrase prin aceeaşi procedură ca aceea prevăzută la alin. (2), iar autovehiculele taxi respective vor fi retrase din circulaţie.
(6) Autoritatea de autorizare afişează public o listă care va cuprinde:
a) autorizaţiile taxi, cu numărul de ordine atribuit şi cu numărul de circulaţie al autovehiculului taxi care operează sub fiecare autorizaţie, rămase valabile;
b) autorizaţiile taxi, cu numărul de ordine atribuit, retrase.
(7) În acelaşi interval, deţinătorii autorizaţiilor taxi cuprinse în lista afişată potrivit alin. (6) lit. a) vor depune la primărie o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte câte dintre aceste autovehicule deţinute cu contract de închiriere pot fi înlocuite, în termenul prevăzut de Legea nr. 38/2003, cu modificările şi completările ulterioare, cu autovehicule deţinute în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing, a căror vechime este mai mică de 5 ani de la data fabricaţiei. Declaraţia pe propria răspundere în acest caz va conţine lista cu autovehiculele care vor fi înlocuite, respectiv autovehiculele care nu vor fi înlocuite, pe numere de circulaţie, cu precizarea numărului de ordine al autorizaţiei taxi aferente.
(8) Autovehiculele care vor fi înlocuite, potrivit declaraţiei pe propria răspundere prevăzute la alin. (7), nu vor putea fi decât dintre autovehiculele precizate în lista prevăzută la alin. (6) lit. a), cu vechimea cea mai mare de la data fabricaţiei, luate în ordinea descrescătoare a vechimii.
(9) Pentru autovehiculele care înlocuiesc autovehiculele precizate în declaraţia menţionată la alin. (7), deţinătorii autorizaţiilor taxi respective vor depune la autoritatea de autorizare, în termenul prevăzut de Legea nr. 38/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru procedura de eliberare a noilor autorizaţii taxi, dosarele complete cu următoarele documente:
a) copie a certificatului de înmatriculare a autovehiculului;
b) copie a cărţii de identitate a autovehiculului;
c) copie a certificatului de agreare;
d) dovada fiscalizării memoriei electronice a aparatului de taxat;
e) copie a contractului de dispecerizare.
(10) Autovehiculele precizate în declaraţia pe propria răspundere prevăzută la alin. (7), pentru care nu s-au depus dosarele complete prevăzute la alin. (9), sau autovehiculele pentru care nu s-au respectat prevederile alin. (8) nu vor mai putea fi înlocuite, autorizaţiile taxi şi ecusoanele respective reţinându-se şi retrăgându-se conform aceleiaşi proceduri ca la alin. (2).
(11) Odată realizată înlocuirea autovehiculelor precizate în declaraţia prevăzută la alin. (7) cu autovehiculele înlocuitoare precizate la alin. (9), cu respectarea prevederilor alin. (8), autoritatea de autorizare va proceda la eliberarea noilor autorizaţii taxi, modificând datele autovehiculului înlocuit cu datele autovehiculului înlocuitor de pe autorizaţia taxi existentă, fără a aduce atingere termenului de valabilitate al acesteia. Modificările realizate autorizaţiilor taxi atrag corespunzător şi modificări ale ecusoanelor respective.

Articolul 43

(1) Autorizaţiile taxi reţinute şi retrase conform prevederilor art. 42 vor fi atribuite de drept şi gratuit, la cerere, persoanelor fizice care deţin în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing autovehiculele respective, după caz, cu respectarea prevederilor art. 14 alin. (6) din Legea nr. 38/2003
, cu modificările şi completările ulterioare..
(2) Cererea de atribuire va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere prin care persoana fizică asigură că până la 31 decembrie 2007 va prezenta următoarele documente:
a) copie de pe autorizaţia de transport emisă de autoritatea de autorizare;
b) copie de pe certificatul de înmatriculare a autovehiculului;
c) copie de pe cartea de identitate a autovehiculului;
d) copie de pe certificatul de agreare a autovehiculului;
e) documentul privind fiscalizarea memoriei electronice a aparatului de taxat;
f) copie de pe contractul încheiat cu un dispecerat taxi.
(3) După depunerea documentelor prevăzute la alin. (2), autoritatea de autorizare va elibera autorizaţia taxi respectivă şi ecusoanele aferente, păstrând acelaşi număr de ordine, care vor avea valabilitate 5 ani de la data atribuirii.
(4) Dacă documentele enumerate la alin. (2) nu sunt depuse în termenul prevăzut, autorizaţiile taxi respective se retrag, iar acestea împreună cu autorizaţiile taxi prevăzute la alin. (1) rămase disponibile urmează să fie ulterior atribuite prin procedura de atribuire, după 1 ianuarie 2008.

Articolul 44

(1) Autoritatea de autorizare va anunţa public toţi operatorii şi taximetriştii independenţi, deţinători ai autorizaţiilor taxi atribuite pentru autovehicule deţinute de aceştia în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing, să se prezinte în termenul prevăzut de Legea nr. 38/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru verificări privind modul de atribuire şi de utilizare a acestor autorizaţii.
(2) Pentru verificare, se vor prezenta pentru fiecare autorizaţie taxi următoarele documente, în copie:
a) autorizaţia de transport emisă de primărie, valabilă la 1 ianuarie 2007 sau la data verificării, dacă a fost emisă după 1 ianuarie 2007;
b) autorizaţia taxi respectivă, valabilă;
c) cartea de identitate a autovehiculului care este utilizat ca taxi, din care să rezulte că proprietarul autovehiculului este şi deţinătorul legal al autorizaţiei taxi;
d) certificatul de agreare a autovehiculului respectiv, cu viza de valabilitate;
e) dovada că memoria electronică a aparatului de taxat este fiscalizată pe deţinătorul legal al autorizaţiei taxi;
f) dovada că taxiul respectiv este arondat unui dispecerat, care constă în copia autorizaţiei dispeceratului propriu sau în contractul cu un dispecerat.
(3) Documentele prevăzute la alin. (2) se compară cu documentele existente la dosarul aflat la emitentul autorizaţiei taxi. În caz de neconcordanţă între documentele prezentate, precum şi în cazul în care documentele prezentate nu sunt în termenele de valabilitate precizate în lege, autorizaţiile taxi respective şi ecusoanele aferente se reţin şi se retrag de autoritatea de autorizare.
(4) Autorizaţiile taxi împreună cu ecusoanele aferente pentru care nu s-au depus documentele prevăzute la alin. (2) în termenul prevăzut de Legea nr. 38/2003, cu modificările şi completările ulterioare, vor fi reţinute şi retrase prin aceeaşi procedură ca la alin. (3), iar autovehiculele taxi respective vor fi retrase din circulaţie începând cu 1 ianuarie 2008.
(5) După 1 ianuarie 2008, la sediul primăriei se va afişa public o listă care va cuprinde:
a) autorizaţiile taxi, cu numărul de ordine atribuit şi cu numărul de circulaţie a autovehiculului taxi care operează sub fiecare autorizaţie, rămase valabile;
b) autorizaţiile taxi, cu numărul de ordine atribuit, reţinute şi retrase.
(6) După verificarea documentelor prevăzute la alin. (2), pentru autorizaţiile taxi rămase valabile autoritatea de autorizare va proceda la vizarea acestora pentru conformitate, fără a aduce modificări termenului de valabilitate.
(7) Autorizaţiile taxi reţinute şi retrase, cuprinse în lista prevăzută la alin. (5) lit. b), urmează să fie atribuite ulterior, după 1 ianuarie 2008, prin procedura de atribuire prevăzută de lege.

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright ARR Atestate 2024. Toate drepturile rezervate.