NORME METODOLOGICE din 29 noiembrie 2007 pentru LEGEA TRANSPORTULUI ÎN REGIM DE TAXI ȘI DE ÎNCHIRIERE

Capitolul I Dispoziţii generale

Capitolul I Dispoziţii generale

Articolul 1

(1) Serviciile de transport în regim de taxi sau serviciile de transport în regim de închiriere fac parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice, prin care se realizează satisfacerea nevoilor de deplasare a persoanelor şi a mărfurilor în condiţii de siguranţă pe raza administrativ-teritorială a localităţilor, a celor aflate în tranzit, în corelare cu fluxurile de utilizatori şi cu alte tipuri de transport existente.
(2) Serviciile de transport în regim de taxi sau în regim de închiriere pot fi executate numai de către transportatorii autorizaţi de către autoritatea de autorizare, în baza contractelor de atribuire în gestiune delegată a acestor servicii.
(3) Consiliul local poate aproba în cazul în care în localitatea respectivă nu există transportatori autorizaţi care execută servicii de transport în regim de taxi sau de transport în regim de închiriere ca executarea acestor servicii să se poată realiza în gestiune directă, la cerere, de către compartimentul sau serviciul de specialitate al primăriei, numai în baza licenţei eliberate în acest scop de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, denumită în continuare A.N.R.S.C., cu autovehiculele deţinute de acesta în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing.

Articolul 2

(1) Transportatorul autorizat este transportatorul care deţine autorizaţie de transport privind transportul public local în regim de taxi sau în regim de închiriere, eliberată de autoritatea de autorizare, în condiţiile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Transportatorul este persoana fizică, asociaţia familială sau persoana juridică înregistrată la registrul comerţului pentru a desfăşura activităţi de transport cu vehicule rutiere.

Articolul 3

Autorităţile administraţiei publice locale au competenţe, în condiţiile Legii nr. 38/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale prezentelor norme metodologice, în ceea ce priveşte înfiinţarea, reglementarea, organizarea, coordonarea, monitorizarea şi controlul executării serviciilor de transport în regim de taxi sau în regim de închiriere.

Articolul 4

(1) Prin hotărâri ale consiliilor locale sau ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti se pot înfiinţa servicii de utilitate publică privind:
a) transportul de persoane în regim de taxi;
b) transportul de bunuri sau mărfuri în regim de taxi;
c) transportul de persoane în regim de închiriere;
d) închirierea de autoturisme.
(2) Serviciile de utilitate publică privind transportul, prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi c), se atribuie în gestiune delegată, pentru a fi executate, unor operatori economici care pot fi persoane fizice, asociaţii familiale şi persoane juridice autorizate în condiţiile legii.
(3) Transportul de bunuri sau mărfuri în regim de taxi este asimilat transportului de persoane în regim de taxi.

Articolul 5

Prin înfiinţarea serviciilor prevăzute la art. 4 alin. (1) se realizează satisfacerea nevoilor de mobilitate atât a populaţiei din localitate, cât şi a celei aflate în tranzit.

Articolul 6

Principalele reglementări care se aprobă prin hotărâri ale consiliilor locale sau ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti vizează:
a) înfiinţarea serviciilor prevăzute la art. 4 alin. (1);
b) executarea serviciilor de transport în regim de taxi şi/sau în regim de închiriere, după caz;
c) regulamentele de organizare şi executare ale serviciilor de transport respective;
d) modalităţile de atribuire în gestiune delegată sau directă, după caz, a serviciilor de transport respective;
e) contractele de atribuire a gestiunii şi caietele de sarcini respective;
f) numărul maxim de autorizaţii taxi şi, după caz, de copii conforme care se vor atribui;
g) declanşarea procedurii de atribuire în gestiune a serviciilor de transport în regim de taxi şi/sau în regim de închiriere;
h) strategiile de organizare şi dezvoltare ale serviciilor de transport respective;
i) criteriile de departajare şi punctajul aferent, în ceea ce priveşte atribuirea autorizaţiilor taxi sau a altor copii conforme, după caz;
j) nivelul tarifului de distanţă maximal, în cazul transportului de persoane în regim de taxi;
k) numărul minim de taxiuri necesare şi programele de lucru ale acestora pe perioada fiecărei zile a unei săptămâni, pentru a asigura continuitatea serviciului de transport respectiv;
l) stabilirea locurilor de aşteptare a clienţilor pentru taxiuri sau a locurilor de aşteptare a taxiurilor pentru clienţi, precum şi a normei privind gradul de asigurare a numărului locurilor de aşteptare clienţi pentru taxiuri în raport cu numărul de autorizaţii taxi atribuite;
m) modelele şi dimensiunile ecusoanelor şi a înscrisurilor de pe taxiuri;
n) obligaţiile transportatorilor autorizaţi, ale dispecerilor taxi, ale taximetriştilor şi ale clienţilor;
o) activitatea de control asupra modului cum se execută serviciile de transport respective şi sancţiunile care se impun;
p) interdicţii şi restricţii privind activitatea de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere;
q) taxe şi impozite privind desfăşurarea serviciilor de transport respective.

Articolul 7

Regulamentele de organizare şi executare ale serviciilor de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere se întocmesc pe baza Regulamentului-cadru şi cu consultarea asociaţiilor profesionale reprezentative.

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright ARR Atestate 2024. Toate drepturile rezervate.