Sistemul de franare ABS

Sistemul de franare ABS

In acest articol ne vom axa pe sistemul de franare si vom rezolva neintelegerile care se fac cand vine vorba de situatiile in care este recomandat sau nu sa utilizati frana. Deasemenea ve-ti intelege ce este sistemul ABS si ce rol are acesta.
Multa lume este de parere ca nu ar trebuii sa utilizam niciodata frana atunci cand masina aluneca, daca este pe gheata sau daca jumatate din masina(doua roti) este pe o suprafata cu aderenta ridicata si cealalata jumatate pe suprafata cu aderenta redusa, perecum noroi sau praf. Dar defapt acest lucru nu este intotdeauna adevarat.

Sa dam un exemplu. Circulati pe un drum alunecos iar masinile din fata franeaza si se opresc, iar dumneavoastra sunteti prea aproape de masina din fata dumneavoastra si franati lovind cu putere pedala de frana, acest lucru va face ca rotile masinii sa se blocheze inrautatind situatia, mai exact, rupand aderenta cu partea carosabila masina sa va deplasa doar inainte nepermitandu-va sa mai virati pentru evitarea coliziuni. De aici vine si ideea ca nu ar trebui sa franam in situatiile in care carosabilul este alunecos sau sa folosim frana de motor in schimbul franei de serviciu(frana de picior). In aceats asituatie se recomanda sa fiti calm si precis cu pedala, adaugand o presiune usoara si progresiva, aceasta va reduce viteza de deplasare si nu va bloca rotile, oferindu va un control mai bun asupra directiei autovehiculului. In ajutorul situatiilor ca cea de mai sus, producatorii au dezvoltat un sistem de siguranta numit ABS (Sistem de Franare Anti-Blocare). Acesta este un dispozitiv de avitare a derapajului necontrolat prin reducerea franatului brutal, mai exact ne ajuta in situatiile in care ne panicam si apasam cu putere sau chiar lovim pedala de frana, situatie in care rotile se vor bloca. Abs-ul simte cand pedala de frana este apasata cu o asa putere incat rotile se vor bloca si elibereaza presiunea aplicata pe sistemul de franare astfel incat rotile sa nu se blocheze niciodata.

De ce este atat de importatnt ca rotile sa nu se blocheze? Rotile nu trebuie sa se blocheze in timpul franarii deoarece acestea trebuie sa ruleze pentru a va putea avea aderenta cu partea carosabila, aderenta care face ca masina sa mearga in directia in care doriti sa virati. Daca rotile sunt blocate in timpul franarii, degeaba invartiti volanul in stanga sau in dreapta, rotile neavand aderenta, masina va continua sa se deplaseze pe directia inainte.

Majoritatea masinilor noi sunt dotate cu sistem ABS. Acest sistem este gata intotdeauna de functionare, asteptand momentul in care sa intre in actiune, nu trebuie sa apasati un buton sau ceva de genul acesta, odata ce autovehiculul este dotata cu sistem ABS el este intotdeauna in stare de functionare. Atunci cand sistemul abs este activ veti simti in pedala de frana, la apasarea cu putere, o mica pulsatie sau uneori veti auzi scartaitul anvelopelor. Atentie niciodata sa nu eliberati pedala de frana cand simtiti aceasta pulsatie in pedala de frana, continuati sa apasati pana la oprirea definitiva, nu va fie frica, nu veti strica masina in felul acesta.

Inca ceva, sa nu va ganditi ca ABS-ul va face minuni in orice situatie, daca va aflati cu toate rotile pe gheata, sa nu va ganditi ca masina se va opri ca si cum ati frana pe un carosabil uscat. Dar sigur va va ajuta sa nu perdeti controlul masini si sa nu intrati in derapaje necontrolate atata timp cat adaptati viteza de deplasare la conditiile de drum.

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright ARR Atestate 2024. Toate drepturile rezervate.